De närvarande männens prostatacancer hade i flertalet fall upptäckts för sent för att få botande behandling. Drygt 10 000 män drabbas årligen av prostatacancer, över 2000 avlider. Det är den vanligaste cancerformen i Sverige. Men diagnostik och vård är inte jämlik.
Jag är själv prostataopererad i tidigt skede. Undersökande läkare fann inget onormalt, men jag begärde och fick remiss till magnetkameraundersökning. Då upptäcktes tidig prostatacancer. Via fackets försäkring fick jag snabbt operation.
Var påläst
Som patient var jag påläst, hade sambo som var medicinskt kunnig och som stöttade mig. Men min vårdhistoria är inte allmänt gällande. Tvärtom, svensk prostatacancervård har stora skillnader, beroende på var man bor, förmågan hos läkaren att ställa diagnos, har försäkringar eller kan betala själv.
Prostatacancer har inte sällan långa remisstider och väntetid till operation, hormonbehandling och strålning inom offentlig sjukvård. Ett exempel: Enligt standardiserat vårdförlopp för prostatacancer ska väntetid vid operation för borttagande av prostata vara högst 14 kalenderdagar. Men väntetiden år 2021 kunde vara upp till nära 100 dagar, beroende på vilken region patienten tillhör. Nationellt organiserad screening avseende prostatacancer sker inte, varken test eller magnetkameraundersökning.
Kostnaden för en operation i tidigt skede är drygt 200 000 kronor, medan behandlingskostnaden för spridd prostatacancer kan närma sig två miljoner kronor
För sen upptäckt, för sena åtgärder orsakar onödigt lidande för berörda män i form av inkontinens, erektil dysfunktion, ökad risk för spridning till skelettet. Skelettcancer är en svår sista fas i livet.
Därtill kommer samhällskostnader för prostatacancer. Kostnaden för en operation i tidigt skede är drygt 200 000 kronor, medan behandlingskostnaden för spridd prostatacancer kan närma sig två miljoner kronor. Det som behövs är:
– Screening av prostatacancer behöver införas nationellt. Självklart ska alla män ska regelbundet i riskålder erbjudas magnetkameraundersökning, vilket är det enda säkra sättet att upptäcka tidig prostatacancer. PSA-test och Stockholm3-test i all ära, det är test, inte hundraprocentiga i sin analys.
– Väntetider för operation, hormonbehandling och strålning måste kortas ned.
– Urologer ska hantera diagnos av prostatacancer, inte allmänläkare vid vårdcentraler.
– Register över hur många operationer av prostatacancer en kirurg har genomfört måste bli offentligt. Resultatet av en operation är helt avhängigt kirurgens skicklighet, oavsett förutsättningar i övrigt. Patienten måste ges möjlighet att själv aktivt välja kirurg.
– Eftervården måste förbättras.
Män med eftergymnasial utbildning, försäkringar och god privatekonomi har högre sannolikhet för att prostatacancern upptäcks i tid och möjlighet till snabbare behandling och därmed bättre chans till överlevnad. Är det så offentlig prostatavård ska fungera? Nej självfallet inte. Men precis så fungerar den i dagsläget.
Peter Tovman, styrelseledamot Socialdemokratiska föreningen ”Bättre och Jämlik Hälsa”