Helene Mellström, Bräcke diakoni.
Helene Mellström, Bräcke diakoni.

Idéburna sektorn behöver raka besked av politikerna

Göteborgs politiker måste sätta handling bakom sina ord om den idéburna sektorns betydelse för välfärden och officiellt stötta denna sektor som står helt fri från vinstkrav, skriver Helene Mellström, Bräcke diakoni.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

Vinster i välfärden, 7/6

I går röstade riksdagen om vinsttak i välfärden men också om förändringar i kommunernas upphandlingsförfarande. Ett lagförslag som på allvar kan ge den idéburna sektorn en möjlighet att växa i den takt som politikerna själva efterfrågar. Något Daniel Bernmar (V) helt utelämnar i sin debattartikel om vinster i välfärden.

Klumpas ihop

Som vanligt klumpas vår verksamhet ihop med privata verksamheter, när vi egentligen är ett tredje alternativ till det privata och offentliga. Den idéburna sektorn är en uppskattad form av verksamhet inom välfärden bland patienter, anställda och av upphandlande kommuner men ses ännu inte som en självklar del av samhället.

ANNONS

Bräcke diakoni står redo att göra stora satsningar men konkreta löften från politiker låter vänta på sig.

Vågar inte

Politiker och tjänstepersoner vi pratar med berömmer den idéburna sektorn och hyllar den som ett stabilt alternativ. Ändå vågar ingen officiellt stödja våra satsningar. Vi förväntas ensamma stå för riskerna, fastän kommunen har ett skriande behov av våra tjänster, inom till exempel äldrevård.

Vi på Bräcke diakoni har en vision om ett medmänskligare samhälle, det är en enorm drivkraft. Om kommunen vågar ta bladet från munnen och öppet föra en dialog kring sina behov av vår verksamhet så kan vi möjliggöra för ännu mer medmänsklighet.

Helene Mellström

direktor Bräcke diakoni

ANNONS