Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högern sviker de med funktionsnedsättning

Det har blivit allt svårare att leva med en funktionsnedsättning i Göteborg. Hjälpen minskar trots att personerna har samma behov som tidigare. Det är sorgligt att vardagen förvärras för en redan utsatt grupp, skriver Alice Vernersson (V) och Jenny Broman (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Daniel Lexén, Max Widsén, Eva Jungersten och Christina Järås. De är personer som GP rapporterat om under året och som alla blivit av med korttidsavlastning, personlig assistans och ledsagning som de haft i flera år. Men de är bara några av alla de som drabbats av de allt hårdare tagen mot personer med funktionsnedsättningar i Göteborg. Det lilla högerstyret har svikit dessa människor rejält genom att minska deras stöd från samhället.

Familjer som har barn med svåra funktionsnedsättningar har rätt till avlastning. Det kan de exempelvis få genom att barnet får bo på ett korttidshem ibland. Det är positivt för barnen som får byta miljö, självständighetsträna och få träffa andra. Det ger också föräldrarna möjlighet till avlastning och kunna fokusera på eventuella syskon i familjen. Men nu har flera familjer i Göteborg blivit av med den här viktiga insatsen. Utan förklaring har det fått ett brev hem där det står att hjälpen helt kommer att tas bort.

Självständigt liv

Flera personer har även blivit av med sin personliga assistans eller ledsagning. Att få hjälp av en personlig assistent möjliggör för många att kunna ha ett självständigt liv. Att kunna leva på samma villkor som andra. När stödet tas bort rasar vardagen samman. Tyvärr är inte de personer som GP skrivit om ensamma, 2019 hade 301 personer hjälp av personliga assistenter. I dag har det minskat till omkring 200.

Behoven har inte förändrats för dessa människor, ändå tas hjälpen bort. För oss är det obegripligt. Förklaringen sägs vara att bedömningarna är mer likvärdiga och följer rättspraxis som betyder att kommunen börjat lägga sig på den minimumnivå som tillåts enligt lag. Men faktum är att en kommun inte behöver följa rättspraxis. Det är fullt möjligt att vara mer tillåtande och ge personer mer hjälp än den lägsta möjliga nivån. Det är alltså ett politiskt val att sluta ge dessa människor hjälp.

Det ger också föräldrarna möjlighet till avlastning och kunna fokusera på eventuella syskon i familjen

Vi är trötta på synen på den här gruppen, på nedskärningarna i deras vardag. Få vill att ens mamma som tappat närminnet ska lämnas ensam eller att ens son med en svår autism ska bli utan hjälp. Trots detta görs dessa försämringar i rasande takt. Det är ett stort svek att det ansvariga högerstyret skär ner och genomför försämringar på denna utsatta grupp.

Vänsterpartiet har tillsammans med Socialdemokratierna, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ lagt flera förslag om att öka hjälpen och det kommer vi fortsätta att göra. Alla personer oavsett funktionalitet har rätt till att få den hjälp som krävs för att kunna delta i samhället som alla andra.

Alice Vernersson (V), ledamot i nämnden för funktionsstöd

Jenny Broman (V), kommunalråd

LÄS OCKSÅ: Familjen i chock över att Max korttidsboende dras in

LÄS OCKSÅ: Daniels plats på kortis dras in efter 30 år

LÄS OCKSÅ: Eva saknar minne – blir av med assistenterna när kommunen skärper kraven