Inflationen och de ökande matpriserna drabbar många. Särskilt bekymmersamt är det att allt fler barn går hungriga. Röda Korsets Ungdomsförbund erbjuder frukost för elever på skolor runt om i landet, och vi märker att behoven ökar. Vår mat tar slut allt snabbare och vi lägger allt mer resurser för att kunna hålla igång våra verksamheter. Fler och fler skolor hör av sig till oss med förfrågningar om våra frukostklubbar. Fler än vi kan hantera. Behoven hos de barn som har sämst förutsättningar att klara skolan växer. När fler går hungriga på lektionerna så är vi övertygade om att resultaten sjunker. Dessutom innebär det onödigt lidande för de individer som är mest utsatta.
45 av landets 290 kommuner påstår sig erbjuda gratis frukost till eleverna i sina skolor, enligt en undersökning från Livsmedelsverket. Den data som sammanställts bygger på statistik som kommunerna själva har tagit fram. Men de som har svarat borde se över sina verksamheter och fundera över om de, med handen på hjärtat, verkligen har varit ärliga. Vi tror att flera av kommunerna uppger att de erbjuder frukost i större utsträckning än vad som stämmer överens med verkligheten.
Gå hungriga
Röda Korsets Ungdomsförbund är en av flera organisationer i Sverige som engagerar sig för att tillmötesgå behovet. Vi försöker särskilt att prioritera frukostverksamhet i områden där flest barn riskerar att gå hungriga. En av våra frukostklubbar finns på Sjumilaskolan i Biskopsgården. Göteborg Stad uppger att de erbjuder frukost på samtliga av sina grundskolor. Vi vore glada om det hade stämt, men vi behöver uppenbarligen täcka upp för att kommunen inte erbjuder frukost på en av de skolor där behovet är som störst. Vi har dessutom fått förfrågningar från föräldrar och skolpersonal om att starta upp frukostklubbar på fler skolor, bland annat i nordöstra Göteborg.
Vi ser också att flera andra kommuner som har uppgett att de delvis erbjuder skolfrukost har ideella organisationer på plats för att möta upp behov som kommunerna inte själva svarar upp mot. I dessa kommuner ska några av skolorna erbjuda frukost, men alla gör inte det. Röda Korsets Ungdomsförbund har exempelvis frukostklubbar i Malmö, Lund och Västerås. Vi ställer oss frågande till hur de fattat beslut om var frukost ska erbjudas, eftersom kommunerna inte nödvändigtvis finns på de skolor där vi ser att behoven är som störst.
Men rektorer kan ändå ha avstått från att införa skolfrukost på sina skolor om medlen inte har varit öronmärkta
Det kan såklart finnas flera anledningar till att kommunerna rapporterar för höga siffror. Vissa kommuner kan ha haft med våra verksamheter i sina siffror. Rädda Barnen bedriver också frukostverksamhet i flera kommuner. De bedriver bland annat frukostverksamhet i Umeå. Umeå kommun har uppgett att de inte erbjuder frukost på någon av sina skolor. Det är rimligt, eftersom det inte är kommunen som själv som erbjuder frukost. Kommunerna är förhoppningsvis medvetna om att organisationer som vår gör hårda prioriteringar av våra resurser. Om kommuner på riktigt tycker att det är viktigt att ge hungriga barn frukost så får de gärna etablera egen verksamhet i stället för att peka på vår, så att vi kan lägga vår energi på andra problem som barn och unga möter.
Det kan också vara så att de som svarar på förfrågan om kommunen erbjuder elever frukost helt enkelt inte vet. Flera politiker och tjänstemän som vi talar med uppger att det erbjuds frukost i deras kommuner eftersom det har funnits medel i budget för det. Men rektorer kan ändå ha avstått från att införa skolfrukost på sina skolor om medlen inte har varit öronmärkta. Många skolor har en ekonomiskt pressad situation. Då kan rektorn ha gjort bedömningen att pengarna behövs någon annanstans medan politiken och högre tjänstemän tror att de erbjuder en kommunal service som i praktiken inte finns. De som drabbas av den typen av beslutsförvirring är de barn och unga som har allra störst behov av samhällets stöd för att få en trygg skolgång och en näringsriktig start på dagen.
Självklar del
Innan skolorna började servera lunch till eleverna så bedrev Röda Korset lunchverksamhet på många håll i landet. Vi ansåg att det är orimligt att barn går hungriga i skolan. Det anser vi fortfarande. Det är bra att fler politiker och beslutsfattare börjar engagera sig emot hungern. De behöver fundera på om deras skolor ska vara platser där alla barn har möjlighet att må bra och nå goda resultat. Skollunchen blev en självklar del av skolverksamheten. Det behöver skolfrukosten också bli.
Lotta Schneider, ordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund