Ge alla svenskar ett porträtt av kungen att hänga upp på väggen

De senaste åren har vårt land blivit mer och mer uppdelat, och den gemensamma förebild som förr återfanns i kyrkan har ersatts av ett tomrum och en allt otydligare nationell identitet. Kungens roll i att bygga upp en sådan identitet ska inte förringas, skriver Jonathan Derneborg och Lucas Svärd.

ANNONS
|

Det undgår nog ingen att kungen suttit på tronen i 50 år. De senaste 50 åren är ett fantastiskt bevis på hur stabilt det svenska statsskicket är, och kungen är allmänt omtyckt av hela befolkningen. I en osäker omvärld med allt mer polariserat debattklimat är kungen en trygg punkt för alla svenskar.

Politiker och ideologier kommer och går men monarkin består. Utmärkta exempel på detta enande är kungens ledande roll i det nationella sörjandet efter tsunamikatastrofen 2004 eller hans uppvisade solidaritet med det svenska folket under pandemin. Kungen finns där när vi behöver honom.

De som besökte Storbritannien under drottning Elizabeths jubileumsår slogs troligen av den enorma folkfest som pågick på gator och torg runtom hela landet. Byar och städer kom samman bortom politiska gränser i firandet av en enande monark.

ANNONS

Mer uppdelat

Det är en miss att vi i Sverige inte sett vikten av att använda vår populära och nationssammanhållande kung för att skapa ett mindre splittrat land. Sverige behöver detta. De senaste åren har vårt land blivit mer och mer uppdelat, och den gemensamma förebild som förr återfanns i kyrkan har ersatts av ett tomrum och en allt otydligare nationell identitet. Kungens roll i att bygga upp en sådan identitet ska inte förringas.

KDU föreslår därför att hela svenska folket ska få möjlighet att delta i firandet av den identiteten, varje dag, i sina egna hem. Låt alla myndigheter, företag och medborgare få möjlighet att få ut en kopia av kungens jubileumsporträtt.

Detta är inte ett unikt förslag. I Kanada och Australien har man som medborgare sedan många år kunnat beställa ett porträtt av monarken. Där, precis som i vårt förslag, tillhandahålls detta kostnadsfritt, med undantag för frakt.

Visst är det en kostnad, men precis som vi hört från vänstern i debatten om Norrköpings kulturfinansiering så måste vårt kulturarv få kosta. Det vore en fantastisk gest från politiken till kungen, men inte minst till folket, att ge hela landet möjlighet att fira vår statschef.

Låt varje hem som vill ha ett kungaporträtt på väggen få det, inte bara de som har råd med det

Detta är ett demokratiserande och tillgängliggörande av monarkin, som för vår statschef närmre folket. Monarkin ska inte vara en klassfråga. Kungen representerar alla svenskar, oavsett var de bor och oavsett var de befinner sig socioekonomiskt.

ANNONS

Så låt oss fira vår demokrati, vår monarki och vår monark. Låt varje hem som vill ha ett kungaporträtt på väggen få det, inte bara de som har råd med det. Låt varje kommun och myndighet få tillgång till monarkens bild, för att påminna om vårt lands kulturgemenskap. Låt varje butiksägare ha möjlighet att sätta upp ett porträtt av kungen bredvid sina pantautomater, så att vi som medborgare kan inspireras av kungens gärning för klimatet.

Och vore det inte trevligt att se vår kung oftare?

Jonathan Derneborg, andre vice förbundsordförande KDU

Lucas Svärd, förbundsstyrelseledamot KDU

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS