Tjejer ska inte tvingas berätta för skolpersonal att de har mens och vilken typ av mensskydd de behöver, skriver debattören.
Tjejer ska inte tvingas berätta för skolpersonal att de har mens och vilken typ av mensskydd de behöver, skriver debattören. Bild: Jessica Gow/TT

Erbjud gratis mensskydd i skolan

Att erbjuda gratis mensskydd på skolorna borde vara lika självklart som att det finns tvål och toalettpapper. Trots det finns det motstånd från flera partier i Göteborg. Det är tröttsamt att allt som rör tjejer och kvinnor ska ifrågasättas, skriver Jenny Broman (V), kommunalråd.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Det finns fortfarande ett tabu kring mens där många unga känner skam och tycker det är pinsamt att prata med föräldrar och andra vuxna om mensskydd. Dessutom utgör bindor, tamponger och menskopp en stor kostnad varje år, särskilt för familjer med låga inkomster. Många tjejer som inte har råd med mensskydd begränsas då de väljer att stanna hemma från skolan eller inte gå på aktiviteter under mensen.

LÄS MER: Gratis menskopp till alla skolelever

Vänsterpartiet tillsammans med Miljöpartiet och Feministiskt initiativ har därför föreslagit att mensskydd ska erbjudas gratis på alla grund- och gymnasieskolor. Vi vill att det erbjudas flera olika typer av mensskydd, det kan exempelvis handla om att bindor eller tamponger finns tillgängligt på skolans toaletter eller att det går att få en gratis menskopp.

ANNONS

Blanda inte in skolpersonalen

Mensskydd finns redan tillgängligt på många skolor hos skolsköterskorna, dock anser vi att mensskydden ska finnas tillgängliga på platser som eleverna själva kan komma åt. Tjejer ska inte tvingas berätta för skolpersonal att de har mens och vilken typ av mensskydd de behöver. Vi vuxna skulle knappast uppskatta att behöva gå till en reception på jobbet för att be om toalettpapper och redogöra för våra behov, samma integritet har självklart unga tjejer.

I Göteborg finns en politisk majoritet för att införa gratis mensskydd i någon form. Dock är vi inte helt överens om på vilket sätt det ska ske. En del partier vill bara erbjuda menskopp och andra vill att det endast ska vara möjligt att få gratis mensskydd genom att gå till skolsköterskan. Vi rödgrönrosa anser att det är viktigt att respektera unga tjejers egna önskemål, fysiska förutsättningar och integritet. Av de anledningarna vill vi inte detaljstyra vilken typ av mensskydd som ska användas eller på vilket sätt dessa delas ut.

Högerstyret verkar dock inte vilja underlätta för unga tjejer alls, de anser att det fungerar bra som det gör idag. Jag kan inte tolka det på något annat sätt än att det som rör tjejer och kvinnor inte får kosta pengar. För mig är det lika självklart att erbjuda mensskydd på skolorna som att det finns gratis tvål och toalettpapper.

ANNONS

Då hoppas jag att majoriteten av oss partier som vill erbjuda alla tjejer gratis mensskydd kan enas om en bra lösning. Unga tjejer ska inte känna att det finns ett tabu kring mens eller att den begränsar deras liv.

Förslaget ska antagligen upp till slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige under våren. Då hoppas jag att majoriteten av oss partier som vill erbjuda alla tjejer gratis mensskydd kan enas om en bra lösning. Unga tjejer ska inte känna att det finns ett tabu kring mens eller att den begränsar deras liv.

Jenny Broman (V), kommunalråd

ANNONS