Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets preliminära statistik visar att antalet kvinnliga sökande till gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram har ökat med 13 procent jämfört med 2017/18. Det är mycket glädjande, skriver Anna Lönn Lundbäck och Catharina Elmsäter-Svärd, Sveriges Byggindustrier.
Årets preliminära statistik visar att antalet kvinnliga sökande till gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram har ökat med 13 procent jämfört med 2017/18. Det är mycket glädjande, skriver Anna Lönn Lundbäck och Catharina Elmsäter-Svärd, Sveriges Byggindustrier.

Därför behöver vi fler kvinnor i byggbranschen

Inom bara några år har Sverige 11 miljoner invånare. Då behövs fler bostäder, sjukhus och förskolor. Byggbranschen är en framtidsbransch. Men än har inte alla upptäckt det. Nu tar vi krafttag för att fler ska söka sig till branschen, inte minst kvinnor, skriver Sveriges Byggindustrier.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Åtta av tio medlemsföretag menar att de saknar rätt kompetens. Risken är stor att det blir ännu fler framöver. De närmaste fem åren kommer 50 000 medarbetare att gå i pension. Därför måste vi i branschen bli bättre på att berätta om att vi behöver tusentals ingenjörer, projektledare, träarbetare och golvläggare. Till det ska läggas alla nya medarbetare som behövs för att fullfölja Trafikverkets förslag till nationell transportplan.

Som arbetsgivare arbetar vi hårt för att byggbranschen ska vara attraktiv, sund och säker. Det finns goda tecken på att fler nu börjar upptäcka det. Årets preliminära statistik visar att antalet kvinnliga sökande till gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram har ökat med 13 procent jämfört med 2017/18. Det är mycket glädjande.

Samtidigt är vi självkritiska. Varför är det först nu som fler kvinnor börjat söka sig till oss?

Ett skäl kan vara att mansdominansen lett till en miljö som alla inte känt sig välkomna i. Här har vi alla en viktig uppgift. Förra årets #metoo-upprop måste ses som startskottet, inte slutpunkten, på att lufta de problem som finns. Och göra något åt dem.

Varför är det först nu som fler kvinnor börjat söka sig till oss? Ett skäl kan vara att mansdominansen lett till en miljö som alla inte känt sig välkomna i.

Flera av våra medlemsföretag agerar i dag aktivt genom att exempelvis ordna samtal och fortbildning till att stänga av personer och företag som har trakasserat.

Goda exempel ska inspirera

Men mer behöver göras. Nyligen lanserade vi därför Jämställdhetsbygget, ett pris som syftar till att uppmärksamma satsningar som bidrar till en mer jämställd byggbransch. Initiativtagare till priset är fyra unga och samhällsengagerade kvinnor. De kände inte igen sig i den negativa bilden som många har av byggbranschen och ville bidra med en positiv förändring genom att uppmärksamma goda exempel som leder till ökad jämställdhet. Vi hoppas priset ska inspirera fler aktörer till att satsa på jämställdhet.

Vi i sektorn bär ett gemensamt ansvar för att förändra kultur och jargong så att den passar alla. Ska vi kunna rusta Sverige för 11 miljoner invånare måste byggbranschen vara attraktiv, sund och säker för alla. Oavsett kön.

Anna Lönn Lundbäck

regionchef Sveriges Byggindustrier Väst

Catharina Elmsäter-Svärd

vd Sveriges Byggindustrier