Fredrick Federley  (C), toppkandidat EU-valet.
Fredrick Federley (C), toppkandidat EU-valet.

Centerpartiet står upp för en klimatsmart energi

Jag och Centerpartiet har och kommer alltid att stå upp för klimatsmart energi som biodrivmedel. Det är en absolut förutsättning för att nå klimatmålen, skriver Fredrick Federley (C).

ANNONS

Replik

Biobränslen, 21/5

Vi måste ställa om samhället, minska utsläppen och använda oss av mer förnybar energi för att nå Parisavtalets mål och klara klimatkrisen. För att lyckas behövs förnybar energi – inte minst biodrivmedel. Jag och Centerpartiet har och kommer alltid stå upp för klimatsmart energi som är en absolut förutsättning för att nå klimatmålen.

Biodrivmedel har dessutom flera positiva effekter, inte minst ökad försörjningstrygghet och ökad produktion av proteinfoder till livsmedelssektorn. Jag kommer göra vad jag kan för att säkra de svenska biodrivmedlens förutsättningar framöver. Men det är inte något man klarar ensamt. Här måste vi alla från politiker, industrin och miljörörelsen hjälpas åt för att detta ska gå.

ANNONS

Men vi som politiker, Sveriges regering och ni från branschen, har alla möjlighet att påverka kommissionen i deras beslut.

Debattörerna beskriver problematiken med EU:s statsstödsregler. Detta är något kommissionen beslutar över och därför kommer det inte komma upp för debatt eller beslut i Europaparlamentet. Men vi som politiker, Sveriges regering och ni från branschen, har alla möjlighet att påverka kommissionen i deras beslut. Jag har gjort det under mina fem år i parlamentet där jag i EU:s klimat- och energilagstiftning kämpat för högre mål och för att den svenska produktionen av biodrivmedel inte ska begränsas utan snarare ges förutsättningar att utvecklas.

Det har varit en kamp mot vissa europeiska miljöorganisationer men också en kamp mot andra delar av industrin som inte tycker om konkurrens om råvarorna. Denna kamp fortsätter. Om jag får förtroendet att fortsätta i Europaparlamentet så kommer jag behöva kollegor som vill driva denna fråga med mig.

Vi behöver också en regering som inte bara tar möten med kommissionen utan som också hittar allierade i andra medlemsländer. Industrin måste också hitta kollegor i andra länder som tycker detta är viktigt.

Denna kamp har pågått i flera år. Det har varit beslut från år till år som inte gett någon långsiktighet och stabilitet. Vi måste därför samtidigt i Sverige undersöka andra möjligheter.

Denna kamp har pågått i flera år. Det har varit beslut från år till år som inte gett någon långsiktighet och stabilitet. Vi måste därför samtidigt i Sverige undersöka andra möjligheter som ger produktion och användning av biodrivmedel långsiktiga och förutsägbara spelregler så att vi kan få till en snabbare utveckling och mer investeringar. Inte minst i ljuset av Sveriges ambitiösa mål om att utsläppen i transportsektorn ska minska med 70 procent till 2030 kommer vi behöva ett regelverk på EU-nivå som möjliggör framför försvårar användandet av hållbara biodrivmedel.

ANNONS

Ska vi klara klimatet så måste vi byta ut det fossila i tanken mot förnybart och det måste vi göra snabbt. Jag kommer likt de senaste fem åren fortsätta kämpa för den svenska hållbara bioenergin och jag hoppas att vi blir fler svenskar i Europa som är redo att göra detsamma.

Fredrick Federley (C)

toppkandidat EU-valet

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS