Carl Bildt uttryckte sig inte i stundens hetta. Inte när man har femtio års medieträning. Det är det som gör mig sorgsen en dag som denna, skriver debattören.
Carl Bildt uttryckte sig inte i stundens hetta. Inte när man har femtio års medieträning. Det är det som gör mig sorgsen en dag som denna, skriver debattören. Bild: Privat

Carl Bildt får mig att tvivla på judars framtid i Sverige

Jag gav mig själv ett löfte. Jag vill inte hålla på och skriva om antisemitism. När en före detta statsminister, internationellt sändebud och utrikesminister gör så obehagliga liknelser hade jag inget annat val än att bryta det, skriver Martin Blecher, generalsekreteraren för Vänskapsförbundet Sverige-Israel.

ANNONS
|

Under onsdagen jämförde Carl Bildt i SVT:s morgonstudio en polisoperation vid al-Aqsamoskén i Jerusalem med att ”skicka in nazister i Vatikanen”. Många med mig blev förvånade, förvirrade, stressade och sorgsna. Nedan följer förklaringar till varför:

Beläst och intellektuell

Carl Bildt är en ytterst beläst och intellektuell person. Därför är hans uttalande i Godmorgon Sverige problematiskt på flera sätt. Carl Bildt har haft tur. Född i en fin familj, aldrig behövt slåss för sin, eller sitt lands existens. Jag undrar om han gjorde värnplikt i landet han och jag föddes i. Det land som inte varit i krig på 200 år. Det land som med sin politik gjorde så att Nazityskland kunde förlänga kriget.

ANNONS

Den antisemitism som judar idag upplever skulle jag, utan att ha några exakta siffror att referera till, säga härstammar från en majoritet av obildade personer.

Antisemitismen kommer ofta från miljöer där judar betraktas som ”apor”, ”svin” och ”avkommor”. Dessa miljöer kännetecknas av att inte ha religionsfrihet och av skolor som antingen är religiöst styrda, eller av skolsystem som är sönderskjutna, icke existerande, på grund av olösliga krig.

Helt annat håll

Carl Bildt kommer inte från en sådan miljö. Han är född och uppvuxen i ett land med religionsfrihet där judar har tolererats och haft nästan samma rättigheter som andra. Carl Bildt har också en utbildning och examen att falla tillbaka på. När Carl Bildt jämför israeliska soldater med nazister sänder det flera signaler.

Den första signalen är att Carl Bildt vet att han uttrycker sig antisemitiskt. Varför? Därför att som jag skrev ovan, Carl Bildt är en ytterst beläst och intellektuell person. Att Carl Bildt inte skulle känna till att enligt definitionen hos Internationella alliansen för hågkomst av Förintelsen är just jämförelser mellan israelisk politik och nazism ett uttryck för antisemitism förefaller sig tämligen osannolikt. Sveriges regering har antagit definitionen.

Den andra signalen Carl Bildt sänder ut är att han, mot all förmodan, inte skulle veta att den jämförelsen han gör är antisemitisk. I sådana fall bottnar det på djup okunnighet och historielöshet. En okunnighet och historielöshet som jag antar att Carl Bildt inte vill förknippas med.

ANNONS

Carl Bildt uttryckte sig inte i stundens hetta. Inte när man har femtio års medieträning. Det är det som gör mig sorgsen en dag som denna.

Carl Bildt är, efter hela sitt verksamma liv, en slug politiker. Han är medietränad och medievan. Carl Bildt uttryckte sig inte i stundens hetta. Inte när man har 50 års medieträning. Det är det som gör mig sorgsen en dag som denna.

Carl Bildt, den beläste, som kanske är den som blir symbolen för att judar inte har någon framtid i Sverige.

Martin Blecher, generalsekreterare Vänskapsförbundet Sverige-Israel

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS