Folkhälsomyndigheten anser att risken för allmän spridning av det nya coronaviruset har ökat. Det berättade generaldirektören Johan Carlson på en presskonferens på måndagen.
Folkhälsomyndigheten anser att risken för allmän spridning av det nya coronaviruset har ökat. Det berättade generaldirektören Johan Carlson på en presskonferens på måndagen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Förhöjd risk för allmän spridning av nya coronaviruset i Sverige

Folkhälsomyndigheten uppgraderar risken för allmän spridning av nya coronaviruset, från låg till måttlig. Risken för importfall höjs samtidigt till att vara mycket hög.

ANNONS
|

När GP i lördags pratade med statsepidemiologen Anders Tegnell var hans bedömning att risken för allmän smittspridning av covid-19 i Sverige alltjämt var låg.

– Alla fallen har hanterats bra, och jag ser just nu ingen ökad risk för spridning i Sverige. Men det är en rullande bedömning, och vi följer hela tiden vad som händer i Sverige och internationellt, sade han .

LÄS MER:Folkhälsomyndigheten begär att trafiktillståndet för IranAir omprövas

Två dagar senare väljer Folkhälsomyndigheten att uppgradera sin riskbedömning. Från "låg" till "måttlig". Nivån är den tredje högsta på en femgradig skala.

– Det bygger vi inte på situationen i Sverige, utan det bygger vi på situationen i omvärlden och kanske framför allt i Europa. I Europa har vi öppna gränser och ett väldigt stort resande, inte bara med flyg utan kanske ännu mer med bil och tåg, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en presskonferens på måndagen.

ANNONS

Tidigare under måndagen uppgraderade också Europeiska smittskyddsmyndigheten risken för det nya coronaviruset i EU – till "måttlig till hög".

LÄS MER:Smittskyddsläkarens uppmaning: "Viktigt att man inte går till arbetet när man är förkyld"

Större risk för utbrott

Covid-19 har spridits i Europa den senaste veckan, framför allt i Italien, vilket gör att Folkhälsomyndigheten förväntar sig fler fall av smittan i Sverige.

– Den avvägningen vi har gjort då är att: Ja, det är nog lite större risk nu att vi även här får ett inhemskt utbrott. Det innebär inte nödvändigtvis att det blir ett stort utbrott i Sverige, men vi har sett i många andra länder att det drabbat 15-20 personer som man måste hantera. Här har vi hittills bara sett importfall, eller väldigt nära anhöriga som smittats.

LÄS MER:Statsepidemiologen: Därför är det inte meningsfullt att stoppa flygandet

Folkhälsomyndigheten uppgraderar samtidigt risken för att nya importfall upptäcks i Sverige, från "hög" till "mycket hög". Det är den högsta nivån på skalan.

Med importfall menas personer som smittats i ett annat land, och sedan rest till Sverige.

14 konstaterade fall i Sverige

När myndigheten senast uppdaterade riskbedömningen, förra tisdagen, hade ännu endast ett fall konstaterats på svensk mark. Det handlade om den kvinna som i slutet av januari bekräftades vara smittad i Jönköping.

LÄS MER:Coronasmittade mannens väg – från symptom till isolering

Dagen efter den senaste riskbedömningen konstaterades ett andra coronafall i Sverige, vilket var det första i Göteborg.

ANNONS

Fram tills lunchtid på måndagen har 14 personer i Sverige konstaterats vara smittade av covid-19.

LÄS MER:Här är coronafallen i Göteborg

LÄS MER:Fler ska kunna provtas för corona – i byggtältet som vakter bevakar

LÄS MER:Coronasmittad man isoleras hemma: "På väg att tillfriskna"

ANNONS