Ända sedan det första utbrottet av coronasmittan i Kina har flygresor varit omdebatterade.
Ända sedan det första utbrottet av coronasmittan i Kina har flygresor varit omdebatterade. Bild: Erika Kinetz

Statsepidemiologen: Därför är det inte meningsfullt att stoppa flygandet

Tre av de bekräftat coronasmittade personerna i Göteborg har flugit från Italien. En har flugit från Iran. Men att stoppa flygresorna från de särskilt drabbade områdena vore inte meningsfullt, menar statsepidemiologen Anders Tegnell.

ANNONS
|

När Folkhälsomyndigheten i tisdags uppdaterade riskbedömningen för det nya coronaviruset, covid-19, uppgraderades risken för importfall till att vara hög. Anledningen var det omfattande resandet mellan Sverige och smittodrabbade Italien, liksom resandet från Iran och Sydkorea.

Under veckan har just ett antal nya fall kunnat konstateras i Sverige, bland annat fem i Göteborg.

LÄS MER:Ett femte coronafall bekräftat i Västra Götaland

De flesta fallen handlar om personer som smittats i ett av de särskilt drabbade områdena, och sedan rest hem.

"Undrar om man tänkt igenom effekterna"

Det har fått vissa röster att höjas om att stoppa flygresorna som alltjämt går till Sverige, från exempelvis Iran och Italien. Men det ger statsepidemiologen Anders Tegnell, på Folkhälsomyndigheten, inte mycket för.

ANNONS

LÄS MER:Efter coronafallet i Göteborg – här är råden vid symptom och för resor

– När man ger ett sådant förslag, undrar jag om man tänkt igenom effekterna av det. Dessutom vet vi att om man inte kommer hem på det här sättet, tar man sig hit på andra sätt, säger han och fortsätter:

Anders Tegnell ser det inte som meningsfullt att stoppa flygresor från de drabbade områdena, med anledning av coronavirusutbrottet.
Anders Tegnell ser det inte som meningsfullt att stoppa flygresor från de drabbade områdena, med anledning av coronavirusutbrottet. Bild: Claudio Bresciani/TT

– Då skulle vi få en stor mängd resenärer som kommer hit till Sverige via vägar där vi inte kan nå dem och informera dem på ett bra sätt. Där vi inte kan få dem att förstå hur viktigt det är att ha kontroll på hur man mår de närmaste 14 dagarna, eller hur man ska vända sig till sjukvården på ett bra sätt.

UD avråder från vissa resor

Utrikesdepartementet avråder i nuläget från icke nödvändiga resor till Kina och Iran. För Italien finns ingen avrådan i dagsläget.

LÄS MER:Ingen avrådan från UD för resor till Italien

Och att stoppa resor från länderna där det pågår aktiv smittspridning, är inte meningsfullt menar Anders Tegnell.

– Ska man vidta så pass drastiska åtgärder måste man tänka igenom konsekvenserna hela vägen. Att försöka hindra resor till Italien vore fullständigt meningslöst. Därifrån kommer ju folk med bussar, bilar, färjor och allt möjligt. Det går inte att stoppa det resandet. Däremot måste man kontrollera genom att ge dem bra information.

Totalt har drygt 85 000 fall av det nya coronaviruset nu bekräftats i världen. Italien är det värst drabbade landet i Europa, med drygt 1 000 insjuknade i smittan.

ANNONS

LÄS MER:Inga pengar tillbaka för avbokad resa

LÄS MER:Se coronavirusets utbredning över världen

LÄS MER:Coronasmittade mannens väg – från symptom till isolering

Fakta: Detta ska du göra om du uppvisar symptom

Symptomen för det nya coronaviruset är luftvägssymptom, feber och hosta. Har du dessutom varit i ett område där det förekommer smittspridning under de senaste 14 dagarna, uppmanas du att kontakta vården.

Områdena som just nu anses vara berörda är: Provinser tillhörande Kinas fastland, Hongkong, Iran, Sydkorea och norra Italien. Har du träffat en person som är bekräftat smittad av det nya coronaviruset räknas du också till denna grupp.

Det är väldigt viktigt att du inte går direkt till en akutmottagning eller vårdcentral, om du uppfyller ovanstående.

Du ska i stället ringa telefonnumret 1177. När du kommit fram beskriver du dina symptom, samt var du har varit, för sjuksköterskor på 1177 vårdguiden. De gör därefter en bedömning om du behöver komma i kontakt med din närmaste infektionsmottagning, och hjälper dig vidare.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 vårdguiden.

ANNONS