Låg risk för smittspridning – trots ökningen av nya coronafall

Antalet fall av det nya coronaviruset har ökat i Sverige den senaste veckan. Trots det är risken för allmän smittspridning fortsatt låg. Det menar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

På lördagseftermiddagen bekräftades det femte fallet av covid-19 i Västra Götaland, vilket var det tolfte fallet totalt i Sverige. Senare under kvällen bekräftades ett trettonde, i Region Stockholm.

Antalet bekräftade fall har därmed ökat kraftigt sedan Folkhälsomyndigheten i tisdags uppdaterade riskbedömningen kring viruset.

LÄS MER:Ett femte coronafall bekräftat i Västra Götaland

Då var fallet i Jönköping, i slutet av januari, ännu det enda fallet på svensk mark. Och myndigheten bedömde risken för allmän smittspridning i Sverige som låg.

"Vi har bra kontroll"

Men risken har inte förändrats, enligt statsepidemiologen Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER:Efter coronafallet i Göteborg – här är råden vid symptom och för resor

– Det är fortfarande så att vi har bra kontroll på alla fall som kommit hit, och vi har bra kontroll på deras kontakter. Det finns ingen anledning att tro att de ska skapa någon allmän spridning i Sverige, säger han.

ANNONS
Folkhälsomyndigheten kommer att uppdatera riskbedömningen för covid-19 i nästa vecka, men Anders Tegnell ser i nuläget ingen ökad risk för allmän smittspridning.
Folkhälsomyndigheten kommer att uppdatera riskbedömningen för covid-19 i nästa vecka, men Anders Tegnell ser i nuläget ingen ökad risk för allmän smittspridning. Bild: Claudio Bresciani/TT

Under veckan som gått har bland annat den första personen smittats av viruset på svensk mark, en göteborgare som ska ha smittats av den man som i onsdags var den första att insjukna i Västra Götaland.

Antalet personer påverkar inte i sig

Det tyder ändå inte på en ökad risk för smittspridning, menar Anders Tegnell.

– Nej, inte i de fallen. Alla fallen har hanterats enligt alla konstens regler. Att vi hittar enstaka fall runt identifierade fall ligger också med i bedömningen. Det är ingenting konstigt, utan det har man gjort på många ställen i världen utan att det blivit några mer problem med det.

LÄS MER:Beskedet från coronamottagningen: "Rutinerna funkar väldigt bra"

Vi har sett ett antal enstaka fall, och antalet personer som kan ha exponerats för viruset har därmed ökat. Hur påverkar det riskbedömningen kring viruset, rent allmänt?

– Mängden i sig tycker inte jag är den viktiga faktorn, utan faktorn är i vilken utsträckning man känner sig trygg med att alla kontakter och sådant är under kontroll. Så långt vi har fått information känns det som att man verkar vara nöjd med det i regionerna och på smittskydden.

LÄS MER:Coronasmittad göteborgare flög och åkte tåg – var smittsam

Han fortsätter:

– Då spelar det inte så stor roll om det handlar om två eller 20 fall. Så länge allt är under kontroll, är allt under kontroll. Det är inte mängden i sig som är problemet. Utan det är när man har fall som inte upptäcks i tid, som i Italien, som man får problem.

ANNONS

Fakta: Detta ska du göra om du uppvisar symptom

Symptomen för det nya coronaviruset är luftvägssymptom, feber och hosta. Har du dessutom varit i ett område där det förekommer smittspridning under de senaste 14 dagarna, uppmanas du att kontakta vården.

Områdena som just nu anses vara berörda är: Provinser tillhörande Kinas fastland, Hongkong, Iran, Sydkorea och norra Italien. Har du träffat en person som är bekräftat smittad av det nya coronaviruset räknas du också till denna grupp.

Det är väldigt viktigt att du inte går direkt till en akutmottagning eller vårdcentral, om du uppfyller ovanstående.

Du ska i stället ringa telefonnumret 1177. När du kommit fram beskriver du dina symptom, samt var du har varit, för sjuksköterskor på 1177 vårdguiden. De gör därefter en bedömning om du behöver komma i kontakt med din närmaste infektionsmottagning, och hjälper dig vidare.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 vårdguiden.

LÄS MER:Se coronavirusets utbredning över världen

LÄS MER:Coronasmittade mannens väg – från symptom till isolering

LÄS MER:Fler ska kunna provtas för corona – i byggtältet som vakter bevakar

LÄS MER:Göteborg redo att möta coronaviruset – här vårdas smittade personer

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS