Folkhälsomyndigheten begär att trafiktillståndet för IranAir omprövas

Folkhälsomyndigheten begär att Transportstyrelsen omprövar trafiktillståndet för IranAir med anledning av det nya Coronaviruset. Myndigheten bedömer att Iran inte har kontroll över situationen.
– Även om den inte är allvarlig nu, så kommer den att bli mycket mer allvarlig, säger generaldirektör Johan Carlson.

ANNONS
|

IranAir trafikerar i dagsläget med direktflyg till både Göteborg och Stockholm. På måndagsförmiddagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man har begärt av Transportstyrelsen att trafiktillståndet för IranAir omprövas.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson intervjuas vid en pressträff på måndagen då han bland annat sa att myndigheten höjer risken för allmän spridning av coronaviruset i Sverige från "låg" till "måttlig". Risken för att svenska medborgare att smittas av importfall klassas samtidigt som "mycket hög", i stället för som tidigare "hög".
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson intervjuas vid en pressträff på måndagen då han bland annat sa att myndigheten höjer risken för allmän spridning av coronaviruset i Sverige från "låg" till "måttlig". Risken för att svenska medborgare att smittas av importfall klassas samtidigt som "mycket hög", i stället för som tidigare "hög". Bild: Henrik Montgomery/TT

Har inte förtroende för Iran

På måndagseftermiddagen hade Folkhälsomyndigheten kallat till presskonferens.

– Vi har inte fullt förtroende för att de iranska myndigheterna hanterar det här på det sätt som man gjort i Kina och Sydkorea, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

I Iran pågår ett utbrott av covid-19, det nya Coronaviruset, och Folkhälsomyndigheten gör bedömningen att de ansvariga myndigheterna i Iran inte har kontroll över situationen.

– Vi ser att iranska fall smittar i andra länder och att Iran exporterar denna smittan till andra länder i sin omgivning, säger Johan Carlson.

ANNONS

Vidare menar Folkhälsomyndigheten att det inte finns tydliga uppgifter på att Iran i dagsläget vidtagit de kraftfulla åtgärder som krävs för hantera utbrottet.

– Oron ökar naturligtvis för att det här ska vara ett större utbrott än vad som tidigare skett, säger Johan Carlson.

380 personer i Iran

Folkhälsomyndigheten har tidigare vänt sig emot att stoppa inresande till Sverige, bland annat har myndigheten dömt ut det för att inte vara effektivt då personer antagligen skulle hitta andra resvägar.

– Trots det har vi hemställt till Transportstyrelsen att IranAirs trafiktillstånd omprövas, säger Johan Carlson.

Enligt Folkhälsomyndigheten handlar det om runt 380 personer som ska resa in till Sverige.

– Det är naturligtvis en svår situation för de som sitter i Iran att hitta andra omvägar, säger Johan Carlsson

Exakt hur många av dem som är svenska medborgare eller har sin hemtvist i Sverige är ännu oklart.

Sara Eriksson på Transportstyrelsens pressjour säger att de har möjlighet att agera snabbt.

– Det är ett verktyg som vi har och det gissar jag går ganska snabbt att agera på om Folkhälsomyndigheten gör den bedömningen, säger hon.

ANNONS