Tyngdlyftning kan strykas från OS-programmet

Tyngdlyftning har funnits med på OS-programmet sedan spelens början. Nu riskerar den att strykas, om inte Internationella tyngdlyftningsförbundet får bukt med sportens problem.

ANNONS
|

Enligt New York Times riskerar tyngdlyftning att strykas från framtida OS-program, efter att förbundet inte lyckats få bukt med Olympiska kommitténs farhågor kring problematik med bland annat mutor och doping.

LÄS MER:Anklagad ordförande valde att avgå

Det var i fjol som OS-kommittén slog slag i saken och på riktigt hotade med framtida uteslutning om tyngdlyftningsförbundet inte introducerade ett gäng förändringar, bland annat rigorösa dopingtester och en reformation av förbundets styrande personer.

LÄS MER:Följ OS i Tokyo med Göteborgs-Posten

”Hotet är på riktigt”

Men prognosen ser inte lovande ut. Vid ett viktigt möte 30:e juni presenterades ett förslag som var tänkt att underlätta för implementering av OS-kommitténs krav på åtgärder. USA, Kina och Tyskland var några av de nationer som gick i bräschen för förslaget, som dock röstades ned av bland annat östeuropeiska och sydamerikanska länder.

ANNONS

– Om vi inte går tillräckligt långt i våra reformer kommer vi inte längre vara en del av de olympiska spelen, säger Phil Andrews, som är ordförande för USA:s tyngdlyftningsförbund, enligt New York Times.

– Hotet är på riktigt. IOK håller koll på oss, säger han.

Redan på nu pågående Tokyo-OS är antalet tyngdlyftare reducerat från 260 till 196. Vid Paris-OS om tre år sjunker det ytterligare, till 120.

Tyngdlyftningen vid Tokyo-OS avgörs i sju olika viktklasser för både damer och herrar. Än så länge har sju tävlingar genomförts, fyra av dem har slutat med kinesiskt guld.

ANNONS