Tyngdlyftning kan strykas från OS-programmet

Tyngdlyftning har funnits med på OS-programmet sedan spelens början. Nu riskerar den att strykas, om inte Internationella tyngdlyftningsförbundet får bukt med sportens problem.

ANNONS
|

Enligt New York Times riskerar tyngdlyftning att strykas från framtida OS-program, efter att förbundet inte lyckats få bukt med Olympiska kommitténs farhågor kring problematik med bland annat mutor och doping.

LÄS MER:Anklagad ordförande valde att avgå

Det var i fjol som OS-kommittén slog slag i saken och på riktigt hotade med framtida uteslutning om tyngdlyftningsförbundet inte introducerade ett gäng förändringar, bland annat rigorösa dopingtester och en reformation av förbundets styrande personer.

LÄS MER:Följ OS i Tokyo med Göteborgs-Posten

”Hotet är på riktigt”

Men prognosen ser inte lovande ut. Vid ett viktigt möte 30:e juni presenterades ett förslag som var tänkt att underlätta för implementering av OS-kommitténs krav på åtgärder. USA, Kina och Tyskland var några av de nationer som gick i bräschen för förslaget, som dock röstades ned av bland annat östeuropeiska och sydamerikanska länder.

ANNONS

– Om vi inte går tillräckligt långt i våra reformer kommer vi inte längre vara en del av de olympiska spelen, säger Phil Andrews, som är ordförande för USA:s tyngdlyftningsförbund, enligt New York Times.

– Hotet är på riktigt. IOK håller koll på oss, säger han.

Redan på nu pågående Tokyo-OS är antalet tyngdlyftare reducerat från 260 till 196. Vid Paris-OS om tre år sjunker det ytterligare, till 120.

Tyngdlyftningen vid Tokyo-OS avgörs i sju olika viktklasser för både damer och herrar. Än så länge har sju tävlingar genomförts, fyra av dem har slutat med kinesiskt guld.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS