Anklagad ordförande valde att avgå

ANNONS

Omfattande anklagelser om korruption och dopningsbrott kostade till slut Tamas Ajan positionen som ordförande i det Internationella tyngdlyftningsförbundet.

En tysk tv-dokumentär avslöjade i vintras stora brister och missförhållanden i förbundet och situationen blev ohållbar för den 81-årige ungraren, som på onsdagen valde att avgå.

Enligt dokumentären, gjord av ARD, slapp hälften av VM- och OS-medaljörerna åren 2008–2017 dopningstester, och med en dold kamera avslöjades en läkare i Moldaviens lag med att förklara hur urinprov kunde manipuleras.

Dessutom ska motsvarande 50 miljoner kronor – utbetalningar från IOK till förbundet – ha hamnat på ett schweiziskt bankkonto kontrollerat enbart av Tamas Ajan.

ANNONS

Ajan var i 24 år generalsekreterare i förbundet och de senaste 20 åren dess ordförande.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS