Stefan Küng fortsatte tävla trots blodiga kraschen – väcker kritik

Stefan Küng körde för EM-medalj när han kraschade våldsamt. Trots trasig hjälm, hjärnskakning och frakturer fortsatte schweizaren loppet. Både det och hur kraschen gick till får nu kritik.
”Förbundet måste verkligen titta på reglerna för att stoppa detta”, skriver Brian Cookson, tidigare ordförande för internationella cykelförbundet.

ANNONS
|

Schweizaren Stefan Küng är en av världens främsta tempocyklister med två EM-guld på meritlistan och han kom till EM i Nederländerna som en av medaljkandidaterna. Onsdagens tempolopp blev dock inte alls vad 29-åringen hoppats på. Det slutade i stället i en krasch, blodiga bilder och hård kritik.

Under slutet av loppet var Küng med i medaljstriden men då brakade han rakt in i ett kravallstaket och slog i huvudet hårt. Trots det fullföljde han loppet. Han var snabbt uppe på cykeln igen och blev till slut elva. När han rullade in mot mållinjen var det med trasig hjälm och blod i ansiktet, på tröjan och över armar och ben.

ANNONS

Att Küng, trots den våldsamma kraschen, fick fortsätta tävla har väckt kritik. Internationella cykelförbundet UCI beslutade 2021 om nya rutiner för hur potentiella hjärnskakningar under tävlingar ska hanteras. Enligt rutinerna ska en cyklist med trasig hjälm eller som har kraschat och kan ha drabbats av hjärnskakning kollas upp av läkare innan den får fortsätta tävlingen. När Stefan Küng kraschade under onsdagen gjordes ingen sådan koll.

Drabbad av hjärnskakning och frakturer

Nu rapporterar schweiziska Blick att Küng drabbats hjärnskakning, en fraktur i handen och ett brutet kindben. Enligt tidningen säger hans lag Groupama–FDJ att Küng mår "bra med tanke på omständigheterna".

Även hur Küngs krasch gick till har väckt reaktioner. För att minska luftmotståndet och köra så snabbt som möjligt kör cyklisterna ofta med huvudet nedböjt mellan armarna. I det här fallet ledde det till att Stefan Küng inte såg att vägen svängde med hjälp av kravallstaket.

Britten Brian Cookson, tidigare ordförande för UCI, tycker att reglerna för hur cyklisterna får sitta på tempocykeln bör ändras.

”Den galna trenden för att köra med huvudet nedböjt i tempolopp slår till igen. UCI måste verkligen titta på reglerna för att stoppa detta”, skriver han på X.

Även proffscyklisten Lilian Calmejane reagerade på bilderna.

ANNONS

”Hemsk bild av Kung. Killarna är så fokuserade på sin aerodynamiska position att de glömmer att titta på vägen”, skriver han på X.

Vann tävlingen gjorde 19-årige britten Joshua Tarling före Küngs landsman Stefan Bissegger och belgaren Wout van Aert.

LÄS MER:Nathan Van Hooydonck tvingas lägga av – efter hjärtfelet

LÄS MER:Otäcka bilderna – stjärnan i krasch: ”Räddade mitt liv”

LÄS MER:Jacob Eriksson förlorade sin blivande lagkamrat Gino Mäder i dödskrasch

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS