Nä, Rasmus Dahlin och Victor Olofsson var inte med … när Tjeckien vände 2–1 till 2–5 i VM-semifinalen. Till slut blev det 3–7 ill värdnationen.
Nä, Rasmus Dahlin och Victor Olofsson var inte med … när Tjeckien vände 2–1 till 2–5 i VM-semifinalen. Till slut blev det 3–7 ill värdnationen. Bild: Bildbyrån/GP

Johan Rylander: Tre Kronor med hybris slarvade bort den här finalplatsen

Ibland är fantastisk underhållning bättre än ett trist resultatet. Som 20 magiska minuter av VM-semin mot Tjeckien.
Men Sverige var inte vaket, inte skarpt, inte tillräckligt bra – när kampen skulle vinnas. Tyvärr.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Direkt på nedsläpp fick vi en försmak om vad den här VM-semifinalen skulle bjuda på. Då var Adrian Kempe så het att han visade ut sig för Tre Kronor – och gav VM-turneringens vassaste powerplayuppställning en chans att ge Tjeckien ledningen.

Publiken i en fullsatt O2 Arena vrålade som galna.

Den vittrade ju svensk förlust – precis som vid striderna på Karlsbron i Prag för snart 400 år sedan.

Men det var Sverige som skapade den farligaste chansen i tjeckernas numerära överläge – och det var också Tre Kronors Marcus Johansson som vackert skickade in ledningen i krysset några minuter senare.

ANNONS

Vi fick se en uppvisning i hockey – en period som skulle kunna frälsa människor som aldrig sett en sekund av sporten tidigare.

För efter tio spelade minuter hade det trillat in ytterligare tre mål – och det stod 2–2 på en vibrerande och gungande mediekub i Jaromir Jagrs hemland.

Efter 20 minuter satt du där och svettades ända in i underkläderna efter en av de allra mest underhållande VM-perioder jag sett som hockeyreporter.

Så bra spel var det faktiskt.

Försvarsspelet?

Nja, det hivades åt sidan – när hockeyn ska erövra världen!

Utan skärpa blir det inga finaler

Och tyvärr saknades skärpan i Tre Kronor. Det var lite för mycket hybris efter ett lysande gruppspel, aningen för mycket slarv, aningen för många misstag.

När Rasmus Dahlin i den andra perioden skulle rensa i rundeln bakom målet, ja … då träffade han domarens skridsko. Det blev en perfekt vinklad passning till två helt rena tjecker – som såg till att Sverige för första gången i årets VM låg under.

Otur? Ja, aningen.

Men också slappt av en av världens bästa backar. Domaren finns på isen – och han är alltid en död punkt.

En stund senare vann dessutom Färjestads massive center David Tomasek en tekning – och NHL-förstärkningen Martin Necas klippte till direkt.

ANNONS

2–4, massiv uppförsbacke.

Inte blev det bättre när domarna totalt missade en ful armbåge rätt i skallen på Isac Lundeström. Svensken blev liggande, tvingades lämna isen – men domarna Andris Ansons och Kristian Vikman videogranskade inte ens smällen från Jan Rutta.

Och i anfallet efter?

Då skickade Tjeckien in femte målet för dagen, 2–5 mellan benen på Filip Gustavsson – som byttes ut direkt. Det var kört, även om Tre Kronor försökte. 3–7, till slut.

Bronsmatch? Smonschmatch.

VM borde alltid spelas i Tjeckien

Till sist: Om jag får bestämma så spelas hockey-VM alltid i O2 Arena i Prag. Maten, drycken, stämningen, arenan, tillgängligheten ... det är ett absolut guldläge!

Och Tjeckien vet verkligen hur ett VM ska arrangeras.

Och med Sverige väck hoppas jag att landet får ett guld som belöning för det.

LÄS MER:Sverige missar VM-final – överkört av Tjeckien

LÄS MER:Fem punkter efter Sveriges seger mot Finland i VM

LÄS MER:Malte Strömwall om Frölunda – och flytten till Schweiz

LÄS MER:Så lockades Dominik Egli till Frölunda – av gamle guldhjälten

LÄS MER:Fagemos löfte: ”Finns bara Frölunda när jag kommer hem”

ANNONS