GP:s krönikör Alexander Olausson om Ludvig Åbergs väg mot att bli folkkär.
GP:s krönikör Alexander Olausson om Ludvig Åbergs väg mot att bli folkkär. Bild: GP/Bildbyrån

Alexander Olausson: Ludvig Åberg kommer bli Sveriges populäraste idrottare

Det var inte så att hela Sverige stannade under söndagsnatten – men det hände ändå något spännande.
Och om några månader kommer Ludvig Åberg vara Sveriges populäraste idrottare.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

– Jag fick köra dubbla skärmar!

– Det var för spännande – jag kunde inte gå och lägga mig.

– Jag känner nu i efterhand att jag kanske borde stannat uppe och kollat.

– Jag såg min första golftävling någonsin i går.

Så gick snacket första timmen på min arbetsplats under måndagen. Hur var det på din?

Ludvig Åberg slutade tvåa i The Masters – den bästa svenska placeringen genom tiderna tillsammans med Jonas Blixt som slutade tvåa 2014.
Ludvig Åberg slutade tvåa i The Masters – den bästa svenska placeringen genom tiderna tillsammans med Jonas Blixt som slutade tvåa 2014. Bild: MIKE SEGAR

14 april 2024: Det stora startskottet

Upphovsmakaren heter Ludvig Åberg, är 24 år och kommer från Eslöv. I september i fjol skrev jag att en ny svensk världsstjärna var född och att den skulle komma att lysa över hela världen. Nu gör han det och har gjort under flera månader.

ANNONS

Om några år kommer vi kunna säga att den 14 april 2024 var startskottet på Ludvig Åbergs resa till att bli folkkär i Sverige. Hans Colgate-leende gjorde en knäsvag i tv-soffan och samtidigt undrade man – hur bär han sig åt?

När andra världsstjärnor såg migränframkallande sammanbitna ut gick Åberg runt och log, han interagerade med publiken och levde som han lär. Han skulle njuta. Han njöt. På presskonferensen efteråt såg han gladare ut än vinnaren Scottie Scheffler som, minst sagt berättigat, helst ville hem till sin höggravida fru Meredith i stället för att svara på mediernas frågor.

Ta ert ansvar, tv-människor!

Ludvig Åberg är precis vad svensk herrgolf behöver. En förebild i sitt sätt att spela och uppträda. Måtte han bara hålla sig i skinnet och inte ta beslut som gör att hans arv efter karriären får en bitter eftersmak – det har hänt andra storheter förr. Jag har till exempel lite svårt att fullt ut jubla åt Tiger Woods alla comebacker efter otrohetsskandaler och andra snedsteg som kanske inte skriker ”strålande förebild”.

Hade det inte varit för att hans idrottsliga prestationer sker på andra sidan Atlanten, på PGA-touren som långt ifrån gemene svensk följer, så hade han redan suttit i tv-sofforna hos TV4 och SVT. Nu måste inbjudan komma – om den inte redan gjort det. Ta ert ansvar, tv-människor!

ANNONS
Alexander Olausson tror att Ludvig Åberg kommer att bli Sveriges störste herrgolfare genom tiderna.
Alexander Olausson tror att Ludvig Åberg kommer att bli Sveriges störste herrgolfare genom tiderna. Bild: MIKE SEGAR

Ludvig Åberg: Ett stort svenskhopp i OS

Om den här helgen var hans breda genombrott i den svenska idrottspubliken så kan det braka loss ännu mer i sommar. De olympiska spelen har ju en tendens att göra saker med det svenska folket. Helt plötsligt kan bågskyttar få ett superstjärnevälkomnande på Landvetter efter ett brons.

I augusti har Åberg chansen att få just ett sådant välkomnande. Jag ska vara på plats i Paris för GP:s räkning och följa den svenska stjärnan på nära håll – att få bevaka ett OS är bara det en pojkdröm. Att dessutom få följa en svensk superstjärna in the making gör det hela ännu bättre.

Ludvig Åberg kommer inte bara att bli Sveriges genom tiderna största herrgolfare.

Han kommer på allvar utmana kelgrisarna Armand Duplantis och Sarah Sjöström om att bli Sveriges populäraste idrottare.

LÄS MER:Sveriges nya stjärna kommer lysa över hela världen

LÄS MER:Ludvig Åberg tvåa bakom Scottie Scheffler i Masters

ANNONS