Ludvig Åberg tillsammans med Max Homa.
Ludvig Åberg tillsammans med Max Homa. Bild: ELOISA LOPEZ

Ludvig Åberg tvåa bakom Scottie Scheffler i Masters

Ludvig Åberg tangerade den bästa svenska placeringen genom tiderna i US Masters. Detta efter att han slutade tvåa bakom Scottie Scheffler som slutade på 277 slag. Den svenske majordebutanten slutade på 281 slag.
– Att känna nerverna och pressen under de sista hålen är vad du drömmer om, säger Åberg.

ANNONS
|

Det gick till slut inte att göra något åt världsettan Scheffler, som vann på elva slag under par och tog sin andra Masterstitel.

Men det stora majorgenombrottet på Augusta stod en 24-årig svensk debutant från Eslöv för. Åberg darrade inte ens under den sista dagens spel och blev känslosam efter att andraplatsen var säkrad, fyra slag bakom Scheffler.

– När man hålar ut sista putten på 18:e kan man andas lite och det var vad jag gjorde. Att sedan träffa min familj och flickvän där var riktigt coolt, säger Åberg som får drygt 23 miljoner kronor för sin insats i Masters.

ANNONS

Delade ledningen

Det var länge en högdramatisk söndagseftermiddag på Augusta, där storpubliken såg till att skapa en magisk inramning i solskenet och den stekande hettan. Det brukar heta att Masters börjar på allvar när nio hål återstår – och Åberg, som inledde dagen som fyra, var uppe i delad ledning när han klev upp på tee på hål 10. Så långt hade han rullat i birdieputtar på tvåan, sjuan och nian – och inlett bäst av alla spelarna i segerstriden.

Men under några dystra minuter i "Amen Corner" gick det mesta emot Åberg. När han stod på elvans fairway kunde han höra det enorma jublet bakom ryggen när Scottie Scheffler sänkte sin birdieputt på tian. Och kort därefter slog Åberg sitt inspel på elvan ned i vattnet bredvid greenen.

– Den började lite för långt till vänster och vinden tog den och den hamnade i vattnet. Det var en av få svingar den här veckan där jag verkligen slog bollen till ett riktigt dåligt ställe – jag visste att jag inte fick missa till vänster och missade till vänster.

Mental styrka

Efter dubbelbogeyn där – dagens enda tappade slag – visade Ludvig Åberg på nytt sin oerhörda mentala styrka när han kom tillbaka med birdies på hål 13 och 14. Men åt Scheffler fanns ingenting att göra.

ANNONS

Åberg tog emot publikens hyllningar med ett stort leende när han gick upp längs de sista hålens fairways, mot en till slut säker andraplats – tre slag före Tommy Fleetwood och Max Homa.

– Det här är vad jag har velat göra så länge och det är ganska surrealistiskt att faktiskt få möjligheten att uppleva det, säger Åberg på sin presskonferens efter succén.

– Det blir ju egentligen inte mer nerver än så här och fantastiskt kul att få vara i den situationen och få känna de nerverna. Jag har lärt mig supermycket den här veckan.

Att Åbergs totalt respektlösa framfart i Masters också har bidragit till lite golffeber hemma i Sverige har han inget emot. Och det finns ingenting som talar för någonting annat än att Åberg kommer vara med och slåss om majortitlar många gånger de närmaste åren.

– Förhoppningsvis kan vi ge fler sådana söndagskvällar i framtiden, säger Åberg efter att ha stått för tidernas främsta insats av en svensk i Masters.

Nästa major är PGA-mästerskapen som spelas i Kentucky, 16-19 maj.

Fakta: Ludvig Åberg

Född: 31 oktober 1999.

Från: Eslöv.

Rankad: Nia i världen (inför Masters).

Bor: I Tallahassee, Florida.

Aktuell som:Tvåa i US Masters.

Karriär: Var rankad som världsetta bland amatörer när han inledde proffskarriären i juni förra året. Har tagit golfvärlden med storm och vunnit både på Europatouren och PGA-touren och dessutom spelat Ryder Cup för Europa.

(TT)

Fakta: Tio senaste vinnarna i US Masters

2024: Scottie Scheffler, USA

2023: Jon Rahm, Spanien.

2022: Scottie Scheffler, USA.

2021: Hideki Matsuyama, Japan.

2020: Dustin Johnson, USA.

2019: Tiger Woods, USA.

2018: Patrick Reed, USA.

2017: Sergio García, Spanien.

2016: Danny Willett, USA.

2015: Jordan Spieth, USA.

Jack Nicklaus har vunnit Masters sex gånger, flest genom tiderna. Tiger Woods har fem segrar på Augusta.

(TT)

Fakta: Bästa svenska insatserna i Masters

Det har aldrig blivit svensk seger i US Masters på Augusta National. Här är de bästa placeringarna i tävlingen som har spelats sedan 1934:

+ Ludvig Åberg, tvåa 2024

+ Jonas Blixt, delad tvåa 2014

+ Peter Hanson, trea 2012

+ Henrik Stenson, femma 2018

+ Robert Karlsson, åtta 2008

ANNONS