Ordnade egen medaljceremoni – straffas med böter

Sophie Unwin och Georgia Holt fick inget brons trots en tredjeplats. Då ordnade duon en egen medaljceremoni – och straffades med böter.

ANNONS
|

Den engelska paracyklisten Sophie Unwin och hennes pilot Georgia Holt kom i fredags trea i sprinten på Samväldesspelen – men nekades medalj på grund av att bara fyra lag deltog och att reglerna då säger att bara guld och silver delas ut. Fem lag var anmälda men bara fyra lag kom till start vilket aktiverade regeln.

Unwin och Holt blev besvikna över beskedet att de inte skulle få stiga upp på podiet och tog saken i egna händer, det skriver flera medier, bland annat Cyclingnews.

När guld och silver delades ut stod de bakom podiet med en engelsk flagga och när ceremonin var över steg de upp på det tomma podiet och tog bilder med bronsmedaljer som de lånat av andra brittiska aktiva, trots att de blev tillsagda av arrangörerna att flytta på sig. Det uppskattades inte av UCI, internationella cykelförbundet, som straffade duon med böter, 200 schweizerfranc var (drygt 2 000 svenska kronor), för att inte ”respektera kommissariens/arrangörens instruktioner".

ANNONS

Vann silver 48 timmar senare

På söndagen var duon tillbaka i velodromen och fick upprättelse.

När tempot avgjordes, bara 48 timmar efter besvikelsen över en nekad medalj, slutade duon på andra plats och fick kliva upp på prispallen och ta emot ett silver.

– Det betyder så mycket för oss.Det var precis vad vi ville i dag, och vi utförde loppet precis som vi ville göra det, säger Unwin till BBC.

LÄS MER:Elisa Longo Borghini ledde inför upploppet – körde fel

LÄS MER:van Vleuten tog historisk seger i Tour de France

LÄS MER:Valtteri Bottas dök upp som vattenlangare på Tour de France

ANNONS