Kurt ”Kurre” Hamrin är död

En av Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna är död. Det uppger hans tidigare fotbollsklubb Fiorentina på Instagram.
– Han var hur stor som helst, säger Glenn Hysén.

ANNONS
|

Kurre Hamrin blev 89 år gammal. Han spelade bland annat i AIK men var också proffs i Italien under 15 säsonger på 50-, 60- och 70-talet. I Italien representerade han flera olika klubbar men det var i Fiorentina han blev en klubbikon.

Kurre Hamrin deltog också i VM 1958 när Sverige tog silver. Hans solomål när han bryter in från höger mot Västtyskland är ett av de mer kända målen i den svenska fotbollshistorien.

Från laget som vann VM-silver finns nu bara en spelare kvar i livet, Owe Ohlsson. Han föddes på Hälsö och spelade större delen av sin karriär för IFK Göteborg.

ANNONS

– Just nu känns det otroligt jobbigt, faktiskt, säger han till TT.

– Allting kommer så plötsligt men jag har vetat om att han har haft problem efter sin stroke, han har gått på efterbehandling och allting. Han fyllde 89 år i november och då skickade jag en hälsning till honom. Nu är det bara jag kvar, säger Owe Ohlsson till nyhetsbyrån.

Efter dödsbudet hyllas Kurre Hamrin stort i italienska medier.

”Presidenten Commisso (Fiorentinas ägare), hans familj, ledningen och hela Fiorentina delar familjens och hela fotbollsvärldens sorg över Kurt Hamrin.

Hamrin har varit och kommer alltid att vara en sann legend för alla fotbollsfans, speciellt för Fiorentina-fans. Han har fortfarande målrekordet i den lila tröjan tillsammans med Batistuta. Med liljan på bröstet vann han en Coppa delle Coppe och två Coppa Italia och har oupplösligt knut sitt liv till staden Florens.” skriver Fiorentina på Instagram.

”Megastatus”

Glenn Hysén spelade för Fiorentina under två säsonger 87-89. När han kom dit var Kurre Hamrin ett ovärderligt stöd.

– Vi hade mycket kontakt förr men de senaste åren har det inte blivit lika ofta. Men de hjälpte mig när jag kom ner till Florens. Med rutinerna, fotbollslivet, att lära sig språket så fort som möjligt. De hjälpte mig otroligt mycket. Ett tag umgicks vi varje dag. Vi gapskrattade och satt och drack vin och grejor. Det var en fantastisk tid. Utan honom och hans familj hade vi aldrig kunna komma in i det så snabbt som vi gjorde.

ANNONS

Kurre Hamrins status i Florens och Fiorentina gick inte att ta miste på, enligt Glenn Hysén.

– Det är svårt att sätta ord på det. Jag kommer ihåg när jag kom dit, han var hur stor som helst. Det var en jävla bra fotbollsspelare, en lirare som alla ville ha. Det var ingen köttare utan en snabb och teknisk spelare som de älskade därnere. Det märkte man när man var ute och gick på stan med honom. Han var ju igenkänd överallt. Han hade megastatus därnere.

På AIK:s hemsida uttalar sig också klubbdirektören Fredrik Söderberg. Kurre Hamrin spelade 63 matcher för AIK och gjorde 54 mål. Han vann skytteligan i Allsvenskan 54/55 med 22 mål på lika många matcher.

– En av de största AIK-legendarerna, kanske till och med den största, har lämnat oss. Våra tankar går i första hand till Kurts familj och nära vänner, säger han.

Även Napoli har publicerat ett inlägg på Instagram med anledning av dödsfallet. Klubben skriver bland annat att Kurre Hamrin var ”en stor fotbollsspelare”. Kurre Hamrin spelade i Napoli under säsongerna 69/70 och 70/71.

Svenska fotbollförbundet tackar Hamrin för hans insatser både i det svenska landslaget och sina olika klubblag ett inlägg på X:

ANNONS

”’Kurre’ Hamrin var en stor bidragande faktor till Sveriges VM-silver 1958. Han är en legend i både AIK och Fiorentina för sina insatser i klubbarna. Tack Kurre för alla blågula minnen du varit med och skapat för så många, vila i frid.”

Fotbollsförbundet delar även Hamrins historiska mål som tog Sverige till final i fotbolls-VM 1958.

”Ett blågult ögonblick som är inristat i den svenska fotbollshistorien”

LÄS MER:"Han hade en otrolig förmåga"

LÄS MER:Han ledde Sverige till det historiska silvret

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS