VM Finalen Sverige-Brasilien 2-5, Kurre Hamrin skjuter på 'volley'.
VM Finalen Sverige-Brasilien 2-5, Kurre Hamrin skjuter på "volley". Bild: SvD/TT

"Han hade en otrolig förmåga"

En otroligt skicklig spelare med näsa för mål.
Så minns Owe Ohlsson sin VM 1958-kompis Kurt "Kurre" Hamrin.
– Han hade en otrolig förmåga, säger han.

ANNONS

85-åringen satt på ett fik i Farsta när han fick beskedet om Kurt "Kurre" Hamrins död.

Först ringde Owe Ohlsson bror och sedan började telefonen plinga allt oftare med samma budskap.

Den förre VM-spelaren tar beskedet hårt.

– Just nu känns det otroligt jobbigt, faktiskt, säger han.

– Allting kommer så plötsligt men jag har vetat om att han har haft problem efter sin stroke, han har gått på efterbehandling och allting. Han fyllde 89 år i november och då skickade jag en hälsning till honom. Nu är det bara jag kvar.

Näsa för mål

Ohlsson, som bland annat spelade med Hamrin under VM 1958, minns en "otroligt skicklig spelare" och som dessutom hade näsa för mål.

ANNONS

– Han var jätteduktig. Han hade en otrolig förmåga att komma förbi sina motståndare och sedan var han ganska målfarlig dessutom, säger han.

– Det har jag sett i något sammanhang, när de gjort statistik över de svenska proffsen. Gunnar Nordahl var den som var bäst men "Kurre" var inte lågt efter.

Glenn Hysén säger att han "har allt tacka" Hamrin och hans familj när mittbacken flyttade till Florens för spel i Fiorentina 1987-1989.

– Han och hans familj var suveräna. Vi träffades varje dag. Det var lätt att komma in i livet där nere när de hjälpte till med språk och alla grejer. Jag har allt att tacka dem, att vi kom in i livet så pass snabbt, säger han.

– Var det något var det bara att slå en pling.

"Alla kände honom"

Hysén, som bosatte sig i Coverciano och hade en tio minuter kort promenad till Hamrins bostad, minns tillbaka på gångerna när de var på stan tillsammans.

Uppmärksamheten var stor kring Hamrin.

– Herregud. Vi blev stoppade överallt. Alla kände honom.

– Han var jäkligt omtyckt tack vare att han var generös, bjöd på sig själv och en go gubbe. Det var inte "här kommer jag", egogrejer, utan han var trevlig, vänlig och sympatisk människa.

ANNONS

Kurt "Kurre" Hamrin blev 89 år.

'Kurre' Hamrin, Bengt Berndtsson, Reino Börjesson, Bengt 'Julle' Gustavsson, Åke Johansson och Owe Ohlsson på en bild från augusti 2012.
"Kurre" Hamrin, Bengt Berndtsson, Reino Börjesson, Bengt "Julle" Gustavsson, Åke Johansson och Owe Ohlsson på en bild från augusti 2012. Bild: Henrik Montgomery/ TT
ANNONS