Kurre Hamrin skjuter på 'volley' i VM-finalen mot Brasilien 1958.
Kurre Hamrin skjuter på "volley" i VM-finalen mot Brasilien 1958. Bild: SvD/TT

Han ledde Sverige till det historiska silvret

Han gjorde ett av svensk fotbolls mest klassiska mål någonsin och ledde Sverige till ett historiskt silver i fotbolls-VM på hemmaplan 1958.
Nu dribblar Kurt Roland "Kurre" Hamrin inte mer.

ANNONS

En majoritet av fotbollssupportrarna i dag kanske inte har full koll på Kurt “Kurre” Hamrins karriär. Till stor del på grund av att han slutade spela fotboll för drygt 50 år sedan.

Men Solnakillen som spelade för Råsunda, Huvudsta och AIK innan flyttlasset bar av till italienska Serie A är utan tvekan en av Sveriges största och mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna.

"Kurre" Hamrin slog igenom på allvar i AIK-tröjan, på Råsundas gräsmatta, och blev allsvensk skyttekung, vilket ledde till att han 1956 flyttade till proffslivet i Italien. Väl där gjorde han 190 mål på 400 matcher i Serie A – för klubbar som Juventus, Padova, Fiorentina och Milan.

ANNONS

Därtill blev han förste svensk att vinna Europacupen, som i dag heter Champions League, 1969 med Milan och har även vunnit cupvinnarcupen två gånger.

I landslagströjan var ”Kurre” Hamrin en av förgrundsfigurerna i hemma-VM 1958 där det blev VM-silver. Därtill står det klassiska 3–1-målet på Ullevi i VM-semifinalen mot Västtyskland ut som ett av de vackraste svenska landslagsmålen någonsin.

I semifinalens slutminuter stod yttern för ett riktigt konstmål när han på egen hand promenerade genom det västtyska försvaret tills han befann sig på kortlinjen. Väl där knorrade han enkelt bollen i mål.

ANNONS