Jonas Jerebkos attack: ”Jag är svartlistad”

Jonas Jerebko är avstängd från svenska landslaget. Något som han själv ifrågasatte på nytt och sa att han blivit svartlistad av det egna förbundet. Något som förbundet själva slår tillbaka mot.
– Det stämmer inte, säger förbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo till SVT Sport.

ANNONS
|

Det var i mars förra året som Jonas Jerebko som har en NBA-karriär bakom sig valde att skriva på för CSKA Moskva mitt under Rysslands krig mot Ukraina. Något som han fick stor kritik för.

I samma veva stängdes han av från det svenska landslaget..

– Det här går inte ihop med våra värderingar, sade generalsekreterare Fredrik Joulamo då.

Samtidigt var han öppen med att Jonas Jerebko var välkommen tillbaka om han tog avstånd från sitt agerande.

Något han inte gjort.

Nu går han istället till attack på det egna förbundet.

”I dag är det Sveriges nationaldag. Kanske har jag sån tur att jag på Twitter blir följd av det svenska förbundet”, skrev han först, innan nästa inlägg kom.

ANNONS

”Det som startade med en ”avstängning” har utvecklats till att jag har blivit ”svartlistad” av det Svenska basketbollförbundet. Inga svar från personer i hög ställning. Man skulle ju kunna tycka att det jag gjort för förbundet skulle kunna förtjäna svar på några frågor”.

Nu får han svar på tal från förbundet, där Fredrik Joulamo är minst sagt förvånad över stjärnans inlägg.

– Det stämmer ju inte. Vår ordförande Susanne Jidestedt hade ett digitalt möte med honom för en dryg månad sedan, som han ville ha. Vi kommer alltid träffa Jonas för samtal om han vill ha samtal. Så det mötet tog plats, och sedan hade jag och Jonas – förvisso ganska kort, men ändå – sms-kontakt för några veckor sedan, säger han till SVT och fortsätter:

– Så jag förstår inte vad Jonas menar. Men man kan spekulera i att det handlar om att vi inte offentligt sagt att det som hände är fullkomligt överspelat, och att han är välkommen tillbaka till officiella uppdrag. Men han har inte kommunicerat att han ser något problematiskt med vad han gjort, vare sig till mig, Susanne eller media.

LÄS MER:Nick Rajacic om relationen med Jonas Jerebko – och sorgen efter mammans död

LÄS MER:"Ska inte behandla Jerebko som spetälsk"

LÄS MER:Jonas Jerebko fick motta jubel i Luleå

ANNONS