Johaug segrare direkt efter avstängningen

Nästan tusen dagar efter senaste starten i världscupen var Therese Johaug tillbaka. Som om ingenting hade hänt. Norskan var överlägsen 10-kilometersloppet i Ruka. Men det blev två svenskar på pallen genom Charlotte Kalla och Ebba Andersson.

ANNONS
|

Den 12 mars 2016 tävlade Therese Johaug senast i världscupen.

Sedan dess har hon fått stå vid sidan om efter en 18 månader lång dopningsavstängning som i princip förstörde två säsonger och stoppade henne från OS i februari.

Så det var en sugen norska som efter 988 dagar gjorde comeback på högsta elitnivå, i 10-kilometersloppet i klassisk stil i finländska Ruka.

Johaug satte full fart från början och slog knock på konkurrenterna redan från start. Efter 5,5 kilometer var försprånget till Charlotte Kalla 15,2 sekunder och det var tydligt att ingen kunde stoppa Johaug denna dag.

"Glad och lättad"

- Jag är så glad och så lättad. Det är en dröm som har gått i uppfyllelse, säger hon till NRK i en segerintervju där hon har nära till tårarna.

ANNONS

Segermarginalen blev 22,5 sekunder ner till Charlotte Kalla på andraplatsen.

Therese Johaug hade befarat att publiken skulle vända sig emot henne eftersom hon precis kommit tillbaka, men den oron kom på skam.

- Jag hade förberett mig på att få höra saker från publiken, men jag såg inte ett enda plakat eller hörde några som buade och det gör mig så glad.

Kalla: "Gött"

Hon berättar att hon var nervös inför starten. Hon startade tidigt och hade svårt att hålla koll på konkurrenterna.

- Jag fick bara baktider, men jag försökte ha fokus på mig själv och det jag skulle göra.

Charlotte Kalla var nöjd med sin andraplats.

- Gött att få inleda säsongen på det här sättet, säger hon till SVT.

- Så himla häftigt att få kliva upp på pallen redan här i Ruka och få göra det tillsammans med Ebba Andersson, säger Kalla.

För bakom den suveräna duon Johaug och Kalla gjorde Ebba Andersson ännu ett starkt lopp. Förra helgens seger i 5-kilometersloppet i den svenska längdpremiären i Bruksvallarna följdes upp av en tredjeplats i Ruka, som lovar gott inför resten av världscupsäsongen.

LÄS MER:Följ skidherrarna i världscupen

Det är Ebba Anderssons första pallplats i världscupen.

- Jättekul. Det är knappt så att jag förstår det själv. Det är första gången, så det känns speciellt.

ANNONS

Hon berättar att hon var omedveten om sin plats i resultatlistan förrän hon blev tillsagd att göra sig i ordning för prisutdelningen

- Det var först när jag kom i mål och jag mötte vår pressansvarig som sa åt mig att förbereda mig för fotografering, som jag sa: "va, kom jag på pallen!".

LÄS MER:"Jag hade tur som överlevde"

Stina Nilsson kom på elfte plats, Ida Ingemarsdotter och Evelina Settlin slutade 16:e respektive 17:e och Hanna Falk slutade 24:a.

Ruka, TT:s utsände

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS