Ludmila och Johan Engquist. Arkivbild.
Ludmila och Johan Engquist. Arkivbild. Bild: BJÖRN LINDGREN

Johan Enquists version av skilsmässan från Ludmila Enquist

I en dokumentär anklagas Johan Engquist för att vara kontrollerande.
Nu ger han sin version efter skilsmässan från Ludmila Engquist.
”Om jag agerat fel mot någon så ber jag om ursäkt”, skriver han.

ANNONS

Ludmila Engquist blev svensk medborgare kort efter att hon avtjänat sin första dopingavstängning, den ryskfödda friidrottaren försvann sedan från rampljuset efter att hon åkt dit en andra gång.

Däremellan hann hon springa hem såväl OS- som VM-guld på 100 meter häck, tränad av sin make Johan Engquist.

Samme Johan Engquist anklagas, i samband med att Ludmila Engquist väljer att bryta sin tystnad om vad som hände i en kommande SVT-dokumentär, för att vara kontrollerande.

Bland annat pekas han ut av Annica Sandström, som också tränades av Johan Engquist under den uppmärksammade bobsatsningen.

– Johan hade ett otroligt stort kontrollbehov. Han styrde och ägde henne (Ludmila Engquist, reds. anm.), säger hon i ”Ludmila”.

ANNONS

Ludmila Engquist berättar att hon och Johan Engquist separerat och att hon nu känner sig ”mer fri i tanken”.

– Äntligen får jag göra och tänka vad jag vill, som hon säger.

”Smärta i mitt hjärta”

Johan Engquist har tackat nej till att medverka i dokumentären – men har nu skicket ut ett mejl med sin svar till flera av landets sportredaktioner. Däribland GP.

I detta uppger han att han kanske varit överbeskyddande under perioder – men att det aldrig var hans intention.

”Kanske har jag också ibland varit hård mot de som ständigt ville rycka i henne, eller de som fanns i hennes närhet, när hon så gärna bara ville vara ifred. Så om jag agerat fel mot någon, så ber jag om ursäkt för detta”, skriver han.

Han beskriver vidare sin känslor kring deras skilsmässa.

”Vi är två väldigt olika personer. ”Luda” är spontan, öppen, humoristisk och med massor med känslor. Jag däremot är försiktig, vill veta vad som ska hända, tystlåten, tråkig, och vill gärna att saker och ting ska vara bra planerade, och väldigt dålig på att visa känslor…”, skriver han och fortsätter:

”Alla dessa skillnader, och alla svårigheter som vi mötte, gjorde tillslut att vi inte förstod varandra, och gled isär. Det är något som alltid kommer att smärta i mitt hjärta”.

ANNONS

Hela svaret följer nedan.

Johan Engquist svar

Hej!

Luda är en fantastisk människa, och en kämpe som gått igenom otroliga prövningar i sitt liv. Jag har aldrig mött en person som kämpat så hårt, och som samtidigt varit så omtänksam för andra trots alla svårigheter.

Även om vi i dag lever skilda liv, så är den tid vi hade tillsammans med otroliga mängder av både glädje och svårigheter, det absolut starkaste och finaste jag upplevt i mitt liv.

Vi fick också vår fantastiska son tillsammans. Jag kan aldrig någonsin tacka Luda nog för allt detta.

Vi gjorde allt tillsammans, och detta kommer alltid att finnas kvar i mitt hjärta.

Vi är två väldigt olika personer. Luda är spontan, öppen, humoristisk och med massor med känslor. Jag däremot är försiktig, vill veta vad som ska hända, tystlåten, tråkig, och vill gärna att saker och ting ska vara bra planerade, och väldigt dålig på att visa känslor…

Alla dessa skillnader, och alla svårigheter som vi mötte, gjorde tillslut att vi inte förstod varandra, och gled isär.

Det är något som alltid kommer att smärta i mitt hjärta.

Kanske jag ibland varit överbeskyddande, men aldrig försökt kontrollera henne. Hon har sin egen vilja, och den är oerhört stark, och jag har en oerhörd respekt för henne för det!

Kanske har jag också ibland varit hård mot de som ständigt ville rycka i henne, eller de som fanns i hennes närhet, när hon så gärna bara ville vara i fred.

Så om jag agerat fel mot någon, så ber jag om ursäkt för detta.

Men framför allt önskar och ber jag att Luda skall få tillbaka hälsan och glädjen i sitt liv, och om möjligt att hon får känna den uppskattning och värme hon verkligen är värd.

Jag vill, och kommer inte kommentera något utöver detta mail, hoppas att denna min önskan kan respekteras.

Johan E

LÄS MER:Ludmila Engquists cancer är tillbaka

LÄS MER:Ludmila talar ut – i bok och dokumentär

LÄS MER:Tio andra dopningsskandaler som skakat Sverige

ANNONS