Löparen Meraf Bahta, som fälldes för doping 2018 efter att gjort tre missar i sin vistelserapportering. Arkivbild.
Löparen Meraf Bahta, som fälldes för doping 2018 efter att gjort tre missar i sin vistelserapportering. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Tio andra dopningsskandaler som skakat Sverige

Mikael Ymers dopningsavstängning skakar idrotts-Sverige.
Här är tio andra kända svenska dopningsfall.

ANNONS
|

• Jenny Fransson, brottning: Fälldes för dopning 2020 efter att hon testats positivt för den anabola steroiden metyltestosteron. Straffet blev fyra års avstängning. Fransson förnekar att hon har tagit substansen och hävdar i stället att hon blivit utsatt för ett sabotage. 2021 meddelade Fransson att hon lägger av.

• Meraf Bahta, löpning: I juni 2018 blev det känt att EM-guldmedaljören gjort tre missar under ett år i sin vistelserapportering. Bahta friades först, men efter en överklagan stängdes hon av i ett år.

• Abeba Aregawi, löpning: I januari 2016 testade dubbla VM-guldmedaljören Aregawi positivt för den förbjudna substansen meldonium. Hon friades senare på grund av oklarheter kring reglerna och fick klartecken att tävla igen. 2018 meddelande löparstjärnan att hon avslutar karriären.

ANNONS

• Adil Bouafif, löpning: I samband med EM i Zürich 2014 lämnade långdistanslöparen ett dopningstest med spår av epo. Bouafif stängdes av till september 2016. Han var avstängd från landslaget i ytterligare två år.

• Andreas Gustafsson, gång: Fälldes för dopning våren 2015 efter att ha lämnat ett prov med spår av epo. Han stängdes av i två år. Gustafsson fick tillstånd att tävla för USA år 2019 och i januari 2020 vann han det amerikanska mästerskapet.

• Nicklas Bäckström, ishockey: Inför OS-finalen i Sotji 2014 fastande NHL-stjärnan i ett dopningstest på grund av sin allergimedicin. Bäckström stängdes av från finalen mot Kanada, som Tre Kronor förlorade, men friades senare helt av Internationella ishockeyförbundet (IIHF).

• Ludmila Engquist, häcklöpning: Karriären svärtades ned av flera dopningsfall. När hon tävlade för Ryssland stängdes hon av i fyra år efter ett positivt dopningstest 1993. Hon friades i slutet av 1995 och övergick efter det till att tävla för Sverige. År 2001 fastnade Engquist i ett dopningstest efter att hon sadlat om och börjat satsa på bob inför OS 2002. Hon erkände att hon tagit anabola steroider och avslutade karriären. Engquist blev den första svenska kvinnan att vinna ett OS-guld i friidrott när hon vann 100 m häck i OS 1996.

ANNONS

• Tomas Johansson, brottning: Testade positivt för anabola steroider 1984, fråntogs sitt OS-silver från samma år och stängdes av i 18 månader. Efter avstängningen fortsatte Johansson och 1986 blev han världsmästare i Budapest.

• Linda Haglund, sprintlöpning: I samband med SM 1981 testade sprintern positivt för anabola steroider och stängdes av i ett och ett halvt år. Haglund nekade till anklagelserna och hävdade att en tränare lurat henne. Hon avslutade sin karriär 1984. Under karriären tog Haglund tolv SM-guld, ett EM-guld och ett EM-silver. I OS i Moskva 1980 blev hon även fyra på 100 meter.

• Ricky Bruch, diskus: Efter att han avslutat karriären 1985, erkände diskuskastaren att han hade dopat sig med anabola steroider. Han åkte själv aldrig fast för dopning. Bruch blev den första svensken att kasta över 60 meter år 1968 och i OS i München 1972 tog han OS-brons.

LÄS MER:Mikael Ymer stängs av för brott mot dopningsreglerna

LÄS MER:Expert: Därför stängs Ymer av

LÄS MER:Tennisförbundets Christer Sjöö om Mikael Ymers avstängning

LÄS MER:Casper Ruud stöttar Mikael Ymer efter avstängningen

ANNONS