En känslosam Ludmila Engquist i samband med att hon tvingades avsluta sin friidrottskarriär år 2000. Efter denna pressträff finns det inte många bilder på OS-guldmedaljören.
En känslosam Ludmila Engquist i samband med att hon tvingades avsluta sin friidrottskarriär år 2000. Efter denna pressträff finns det inte många bilder på OS-guldmedaljören. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ludmila Engquists cancer är tillbaka

Ludmila Engquists cancerbesked 1999 skakade om hela Idrottssverige.
25 år senare berättar hon att den dödliga sjukdomen återvänt.

ANNONS
|

Det är Ludmila Engquist själv som ger det dystra beskedet i den kommande SVT-dokumentären ”Hall of Fame”.

Det hela uppdagades i samband med att hon upplevde ryggont under en skidsemester. Magnetröntgen bekräftade sedan den svenska OS-guldmedaljörens farhågor.

– Cancern hade ätit upp halva kotan redan. Det var som ett svart hål där inne, säger Ludmila Engquist i dokumentären enligt SVT.

Cancern hann sprida sig till lungorna innan behandling påbörjades. Prognosen såg långtifrån god ut.

– De (läkarna, reds. anm.) sade ”Tyvärr, du har kanske tre år kvar att leva”, säger hon.

Trots det blev behandlingen lyckad, Engquist har också opererats.

ANNONS

I dag har cancern lämnat lungorna men en ryggkota ger alltjämt utslag på sjukdomen. I denna kota har läkarna valt att stänga in cancern, med hjälp av cement, så att den inte ska sprida i övriga kroppen.

Försvann från rampljuset

Den kontroversiella friidrottaren, som föddes i Ryssland men sedan blev svensk medborgare kort efter att hon avtjänat en dopningsavstängning, lämnade få svenska idrottsfantaster oberörda.

I den svenska dräkten blev hon såväl världsmästare som olympisk mästare på 100 meter häck innan hon drabbades av cancer för första gången.

Efter att ha friskförklarats sadlade hon om till bobåkare innan hon kort därefter erkände att hon dopat sig även en andra gång. Efter det lämnade hon Sverige och har knappt synts till i publika sammanhang.

Dokumentären, där hon bryter sin tystnad 18 år efter att hon försvann, har premiär den 28 april.

LÄS MER:Ludmila talar ut – i bok och dokumentär

ANNONS