Jaroslava Mahutjich sågar Sergej Bubka

Sergej Bubka satte 35 världsrekord och är en idrottsikon i Ukraina. Nu sågas han av världsmästaren Jaroslava Mahutjich.
– För alla oss idrottare: Bubka existerar inte för oss nu, säger Mahutjich i en intervju med NRK.

ANNONS
|

Sergej Bubka satte 35 världsrekord i stavhopp och är en legendar inom friidrotten. Nu sågas den 59-årige ukrainaren av landsmaninnan och världsmästaren i höjdhopp Jaroslava Mahutjich.

I en intervju med norska NRK riktar hon hård kritik mot Bubka, som nyligen valdes in i friidrottens Hall of Fame.

– Det är väldigt konstigt, för jag är väldigt stolt över Bubka som idrottare, eftersom han satte många världsrekord. Men jag gillar honom inte som person, för i början av kriget tog han inte ställning. För alla oss idrottare: Bubka existerar inte för oss nu, säger Mahutjich.

Jaroslava Mahutjich lämnade Ukraina när Ryssland invaderade landet i fjol och har sedan dess haft sin bas i andra länder. I helgen vann hon Diamond league-finalen och meddelade att hon skulle åka tillbaka till sin hemstad Dnipro. 22-åriga Mahutjich har sedan invasionen i fjol varit tydlig i sin kritik mot Ryssland.

ANNONS

Utreds i Ukraina

Det pågår just nu en utredning i Ukraina efter att det i somras kom uppgifter om att Sergej Bubka genom bolaget Mont Blanc ska ha sålt bränslejänster till ryska aktörer i landet.

– Det verkar hemskt, för han var ordförande för den olympiska kommittén (i Ukraina) under en lång tid. Men han har gjort sina val, säger Mahutjich om uppgifterna.

Jaroslava Mahutjich är inte ensam om att tycka att Bubka är för tyst krig kriget. På sin Youtube-kanal nekar till anklagelserna och säger att han är utsatt för en förtalskampanj.

– Jag är född på ukrainsk jord och har alltid representerat Ukraina med stor stolthet över världen, säger han på Youtube-kanalen enligt NRK.

LÄS MER:Sergej Bubka anklagas: Ska ha tjänat pengar i Ryssland

LÄS MER:Guld till Mahutjich – efter långa flykten

LÄS MER:Världsrekord av Armand Duplantis i Diamond League-finalen

ANNONS