Guld till Mahutjich – efter långa flykten

Jaroslava Mahutjich är världsmästare i höjdhopp. På nya världsårsbästat 2,02 kunde den unga ukrainskan avsluta sin prövande VM-resa med ett efterlängtat guld.

ANNONS
|

Från kriget i hemlandet Ukraina, via Rumänien till guld på inomhus-VM i Belgrad. 20 år unga Mahutjich motsvarade alla förväntningar i Marija Lasitskenes frånvaro.

Jaroslava Mahutjich har, likt andra ukrainska idrottare, haft en tuff uppladdning inför mästerskapet.

Den europeiska mästarinnan tvingades lämna sitt hem för tre veckor sedan för att sätta sig i säkerhet efter Rysslands invasion.

– Ingen tänkte på att träna då eftersom vi var tvungna att tillbringa dagar i en källare och följa nyheterna minut för minut, berättar hon för det europeiska friidrottsförbundet.

"Explosioner, eld och flyglarm"

Tillsammans med de serbiska och rumänska friidrottsförbunden och det internationella friidrottsförbundet lyckades hon ta sig nästan 2 000 kilometer till Belgrad och VM.

ANNONS

– Det tog mer än tre dagar att komma hit, en nervös resa. Hundratals telefonsamtal, många byten av färdriktning, explosioner, bränder och flyglarm.

20-åringen kommer till ett Serbien vars kopplingar till Ryssland är starka, landets energiförsörjning är beroende av ryska bolag som Gazprom. På gatorna runt arenan säljs t-shirts med Putins ansikte, men inne i arenan är de ryska idrottarna portade. Den olympiska mästarinnan Marija Lasitskene var således inte på plats när höjdhoppstävlingen skulle avgöras.

Australiskt silver

Efter en slarvig rivning redan på 1,92 samlade Mahutjich ihop sig och när ribban åkte upp på 2,02 vad det bara ukrainskan och australiska Eleanor Patterson kvar i tävlingen.

Mahutjich klarade höjden redan i första försöket så när Patterson rev sitt valde hon att spara sina två kvarvarande försök till 2,04. Men det blev för högt för Australiskan och guldet gick till en överlycklig Mahutjich.

ANNONS