Världsrekord av Armand Duplantis i Diamond League-finalen

Armand Duplantis har gjort det igen. I Diamond League-finalen i Eugene slog ”Mondo” nytt världsrekord när han hoppade över drömgränsen 6.23.
– Helt makalöst, säger experten Alhaji Jeng i SVT.

ANNONS
|

Den svenske stjärnan har jagat en putsning av sitt världsrekord under hela utomhussäsongen – och i den sista stora tävlingen slog han till.

Duplantis slog till på första försöket och strök ribban som dock låg kvar.

Svensken har försökt på 6,23 hela 15 gånger under den här säsongen, till slut lyckades det.

– Jag gick in i tävlingen med bra självförtroende. Jag kände att jag hade en bra tävling till i kroppen, säger han till SVT.

Duplantis tog VM-guld på samma arena i Eugene, Oregon, förra året och satte världsrekord även den gången.

Tackade familjen

Nu fanns också större delen av familjen på plats och Duplantis var rörd över att han fick sätta världsrekord framför ögonen på dem.

ANNONS

– Det är svårt att förklara, det är en jättebra känsla. Nästan hela min familj är här, mina två bröder och mamma och pappa. Det är en stor anledning till att jag är här och hoppar så bra i dag. Nu kan vi fira tillsammans i kväll, säger han.

Armand Duplantis säkrade segern i Eugene när han klarade 6,02 och ende kvarvarande konkurrenten John Ernest Obiena, Filippinerna, rev ut sig på samma höjd.

Sam Kendricks, USA, tog tredjeplatsen på 5,72.

"Tvungen att pusha"

Duplantis gjorde bara fyra hopp i tävlingen – varav det sista gav ett nytt, fantastiskt världsrekord.

Om hoppet säger han:

– Jag var tvungen att pusha lite i slutet av ansatsen, men jag hade inte min styvaste stav så jag visste att det skulle vara nära till ribban.

Det var Duplantis sjunde världsrekord hittills i karriären. Han slog till första gången i polska Torun den 8 februari 2020 med 6,17, därefter har han putsat rekordet med en centimeter i taget.

ANNONS