Svensk sorg efter EM-uttåget i semifinalen mot Frankrike.
Svensk sorg efter EM-uttåget i semifinalen mot Frankrike. Bild: LUDVIG THUNMAN

Sveriges protest mot domslutet i EM-semifinalen avslås

Den dramatiska EM-semifinalen mot Frankrike slutade i förlust efter ett omdiskuterat mål i absoluta slutsekunden av ordinarie tid.
Sverige lämnade in en officiell protest – men nu kommer beskedet att den avslås.

ANNONS
|

Sverige förlorade matchen efter förlängning, men man menade att Frankrikes kvitteringsmål i slutsekunden av ordinarie tid inte borde ha godkänts.

Situationen rörde ett franskt frikast från långt avstånd. Samtliga svenska utespelare ställde sig i en mur, men på något vis lyckades den franske stjärnan Elohim Prandi böja sig förbi muren och hitta nätet bakom Andreas Palicka i svenska målet

Rasade i tv-studion

Detta, enligt Sverige, på ett klart otillåtet vis. Målet skulle ha dömts bort för fotfel, då Prandi till en början stod på vänsterfoten men sedan bytte fot i kastet. I den påföljande förlängningen gick Frankrike till slut ifrån till seger med 34–30.

ANNONS

– Det bubblar i mig! Man har infört videogranskning i sporten. Hur kan man inte använda det vid sådana här tillfällen när det ska avgöras vem som ska gå till final? Det är för mig helt oförståeligt, sade bland annat experten Johanna Ahlm i Viaplays studio.

I beslutet menar disciplinkommittén att det inte är domarnas skyldighet att använda sig av videogranskning, och att protesten därmed avslås.

Kommer inte överklagas

– Vi förstod att chanserna till att få igenom protesten var små, men ville ändå tydligt visa var vi står när det gäller fair play, säger Hanna Fogelström, svensk landslagschef i ett pressmeddelande från Svenska handbollförbundet.

Sverige har möjlighet att överklaga fram till klockan 20 på lördagen – men det kommer inte att ske. Istället kommer frågan tas vidare för att få till ett regelförtydligande inför framtiden.

– Vi behöver vara tydliga med att vi inte tänker acceptera det här i framtiden, säger Fredrik Rapp, ordförande i det svenska handbollsförbundet.

Se den avgörande situationen i tv-klippet nedan.

LÄS MER:Sverige förlorade EM-semifinalen mot Frankrike

LÄS MER:Sverige rasar efter Frankrikes kvittering i EM-semifinalen

ANNONS