Sverige rasar efter Frankrikes kvittering i EM-semifinalen

Borde Frankrikes kvittering i den sista sekunden ha godkänts?
Det tycker inte den samlade handbollsvärlden.
Nu har det svenska lägret därför lämnat in en protest.

ANNONS
|

Avslutningen på den ordinarie speltiden i EM-semifinalen mellan Sverige och Frankrike bjöd på sanslös dramatik. Sverige ledde med två mål med bara 40 sekunder kvar att spela, med 15 sekunder kvar var ledningen nere på 27–26.

Sverige tog timeout, anföll – men Jim Gottfridsson blåstes av för stegfel. I stället hann Frankrike ställa om och vinna ett frikast i matchens allra sista sekund. Fram för att ta det klev Elohim Prandi – han ställde sig först på högerfoten, bytte sedan över till vänsterfoten och klev i sidled. På så sätt lyckades han ta matchen till förlängning.

Men borde målet verkligen ha godkänts? Det verkar inte så.

ANNONS

”Oförståeligt”

Enligt regelverket ska det bedömas som fotfel.

– Det bubblar i mig! Man har infört videogranskning i sporten. Hur kan man inte använda det vid sådana här tillfällen när det ska avgöras vem som ska gå till final? Det är för mig helt oförståeligt, säger experten Johanna Ahlm i Viaplays studio.

Också i dansk tv är man inne på samma linje.

– De spelar om en plats i EM-final och det är några av världens bästa domare, som tydligen inte känner något som helst behov av att granska en situation och se till att det blir korrekt. Enligt mig är det en gigantisk skandal. Jag är rasande å Sveriges vägnar, säger Claus Møller Jakobsen, före detta spelare och numer expert, i danska TV2.

De svenska spelarna är inte heller eniga med domarteamet.

– Jag vet inte, sista avblåsningarna ... Det känns som att de bara vill att Frankrike ska vinna, säger Felix Claar i Viaplay.

Lämnar in protest

Sverige förlorade sedan i förlängningen. I stället för final väntar nu i stället bronsmatch på söndag, då Tyskland väntar. Såvida ingenting utöver det vanliga inträffar – för nu har det svenska lägret lämnat in en protest mot att domarna inte videogranskade den sena franska kvitteringen.

ANNONS

– Det är viktigt att markera, säger landslagschef Hanna Fogelström till Expressen och utvecklar för Sportbladet:

– Protesten är inlämnad till IHF (internationella förbundet). Hoppas kan man alltid göra, men jag har respekt för det IHF kommer fram till. De har en juridisk avdelning som kommer att titta på detta och vi får svar i morgon vid lunchtid.

LÄS MER:Sverige förlorade EM-semifinalen mot Frankrike

LÄS MER:Franska hotet mot en ny svensk EM-final: ”Går inte att stoppa”

LÄS MER:”Är det så jäkla farligt att förlora en semifinal?”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS