Glenn Solberg sammanfattar Sveriges VM

Förbundskapten Glenn Solberg är nöjd med VM som helhet.
Men turneringen avslutades med en historisk bottennotering.
– Där var vi inte tillräckligt bra, säger han.

ANNONS
|

Sverige föll i bronsmatchen mot Spanien med 39–36.

Efteråt är förbundskapten Glenn Solberg nedslagen.

– Vi är såklart besvikna. Trots att vi gör en fantastisk första halvlek, otrolig första, är man ändå besviken över att man inte tar med sig en medalj. Det var vad vi önskade och vad vi gick in på planen för att lyckas med. Men det klarade vi inte, säger han.

Målproduktionen var det inget fel på, det var bakåt det krånglade. Faktum är att Sverige aldrig förr på över 1 500 landskamper släppt in 39 mål i en match. Det innebär alltså en ny bottennotering, den tidigare var från 2010 när man släppte in 37 mot Norge.

ANNONS

– Vi släpper in 39 mål, det är för många. Det är försvarsmässigt vi har störst problem. De är får lov att göra det de är bäst på. Där var vi inte tillräckligt bra, säger Solberg.

Det var inte det att Sverige inte försökte få bukt med de spanska spelarna i offensiv riktning.

– Vi provade. I början skulle vi ligga väldigt kompakt och aggressivt vid niometerslinjen och sedan provade vi att flytta fram en lite längre fram för att få lite längre avstånd för att det skulle bli lättare att läsa inspel. Men de har bra spelare, säger Solberg och sammanfattar:

– De är bra och vi måste jobba för att ett ta steg för att komma upp bland giganterna.

Sverige stod kvar med sitt 6–0-försvar. Att på allvar jobba för att få in ett alternativt försvarsspel ser Solberg i dagsläget inte som ett alternativ.

– Nej, jag ser det som svårt när vi har så lite tid tillsammans. Den utbildningen vi skandinaver får är inte samma som spanjorerna får, de har det i blodet. Jag ser det hellre som att vi ska bli bättre på det vi kan och ta oss giganterna på det sättet.

Sammanfattar turneringen

Trots besvikelsen just nu slutar Sverige faktiskt fyra i världen. Därför får förbundskaptenen sammanfatta turneringen som helhet.

ANNONS

– Först och främst är jag extremt stolt över det vi presterat och att vi är en av de fyra bästa. Jag är otroligt stolt över spelarna. Att vi möter två av giganterna här visar att de är bättre än oss. Det har jag försökt säga många gånger. Danmark, Frankrike och Spanien är tre giganter och dit önskar vi att komma. Dit tycker jag att vi är på väg. Vi har slagit dem i viktiga matcher och till och med vunnit ett EM. Vi är verkligen på väg men vi ser att det är ett steg uppåt, säger han.

Nu skiljs truppen snart åt efter en månad tillsammans. Solberg har en plan för hur den sista tiden ska spenderas.

– Nu blir det straffträning med intervaller och löp. Sedan är det rakt in på rummet och äta kyckling och ris, skämtar han och fortsätter:

– Nej, nu hoppas jag att vi kan ha det trevligt tillsammans även om vi är besvikna. Även om vi vet att de är bättre än oss nu ser man att man kan slå dem över tid. Jag hoppas vi kan ha det trevligt tillsammans, samlas och pusta ut med god mat och dryck. Det är i alla fall planen.

ANNONS

Nästa gång herrlandslaget samlas är i mars när det vankas dubbellandskamper mot just Spanien.

LÄS MER:Niclas Ekberg har ännu inte vunnit en VM-medalj

LÄS MER:Andreas Palicka om framtiden efter medaljmissen i hemma-VM

LÄS MER:Svenska besvikelsen efter bronsmissen

ANNONS