Niclas Ekberg har ännu inte vunnit en VM-medalj

Niclas Ekberg är en av Sveriges mest framgångsrika spelare i modern tid.
Trots det har han ännu inte vunnit en VM-medalj med landslaget.
– Det känns förjävligt, säger han med sprucken röst.

ANNONS
|

Sverige räckte inte riktigt till i bronsmatchen mot Spanien. Trots en fyramålsledning i halvtid blev det förlust med 39–36.

Efteråt får en av landslagets veteraner Niclas Ekberg sammanfatta känslorna.

– Jag är tom. Någonstans förstår man inte att det är slut. Man har investerat allt man har i detta gäng och lag i en månads tid och så blir vi inte belönade för det. Det är klart att det är en stor tomhet som infinner sig, säger han.

Han får också ge sin teori kring varför det gick som det gick.

– Det är handboll. Det är de små detaljerna som avgör. Vi blir lite förhastade i några avslut och så får de momentum. När de får det är de obehagliga att möta. Det visste vi redan innan, säger han och fortsätter:

ANNONS

– I första levererar vi tempohandboll i allra yppersta nivå, i andra får vi stå så länge i försvaret att det är svårt att komma igång med det. Ändå är vi drivna till att springa med dem och gör en hel del kontringsmål i andra. Hade vi haft lite mer is i magen hade det förmodligen sett annorlunda ut.

Trots att det inte blev någon medalj vill han hylla gruppen.

– Jag tror inte att de går obemärkt förbi att vi är bland de absolut bästa i världen just nu och kommer vara det framöver också. Den truppen vi har är otroligt ung och det är många spelare som inte har varit ute i proffslivet särskilt länge, ändå levererar de en sådan här turnering. Jag förstår inte hur de gör det men det är otroligt imponerade och bådar gott, säger han.

Jämför besvikelserna

Faktum är att Ekberg varit här förut. 2011 var senast det spelades ett herrhandbolls-VM i Sverige, då förlorade Sverige också i en bronsmatchen mot Spanien.

Hur jämför du besvikelsen mellan dessa förluster?

– Exakt samma. Jag spelar för att vinna matcher och vinna medaljer. Det gjorde jag inte någon av gångerna så det är exakt samma känsla för mig, säger han.

ANNONS

Ekberg har skjutit Sverige till EM-guld och OS. Han har också vunnit Bundesliga fem gånger och Champions League en gång.

Men detta resultat innebär att han fortfarande inte vunnit en VM-medalj med landslaget.

Hur känns det?

– Förjävligt, säger han medan rösten spricker.

Redan innan denna match lät han meddela att han inte har några funderingar på att avsluta landslagskarriären.

Hur känner du nu?

– Samma.

Inte ens en sargad kropp efter ett långt mästerskap får honom att tänka om. Till den mixade zonen kommer han med en kraftigt lindad fot.

– Så är det att spela en VM-turnering, säger Niclas Ekberg.

LÄS MER:Andreas Palicka om framtiden efter medaljmissen i hemma-VM

LÄS MER:Svenska besvikelsen efter bronsmissen

LÄS MER:Överraskningen: Tommy Körberg sjöng för Sverige

ANNONS