Häcken vinner första guldet en av många framgångar för Göteborgslagen som nu vinner årets idrottsstad.
Häckens första SM-gulkd var en av många framgångar för Göteborgsidrotten. Bild: Adam Ihse/TT

Göteborg utsedd till Sveriges bästa idrottsstad

Göteborg är årets idrottsstad 2023. Bland årets höjdpunkter finns så klart Häckens SM-guld och flera medaljer i flera av Sveriges största lagsporter. ”En bredd på idrotter och spets på både dam och herrsidan” motiverade jurymedlemmen Hanna Marklund.

ANNONS
|

Förutom Häckens historiska guld blev det SM-medaljer i ishockey (Frölunda), handboll (Önnered), tennis (Påvelund) och futsal (Gais och IFK Göteborg). Dessutom tillhör stans klubbar landets absolut bästa i friidrott (Ullevi) och orientering (IFK Göteborg).

Idrottare i individuella sporter som utmärkt sig är bland annat Carl Bengtström, Khaddi Sagnia och seglaren Lovisa Karlsson..

Bästa sportåret någonsin

Priset delas årligen ut av SVT och totalt hade 32 av 50 jurymedlemmar Göteborg på plats 1-3 på sin lista, 47/50 listor hade med staden topp 10. Det är klart högre än de tre tidigare åren (2012, 2013, 2016) som Göteborg vunnit priset.

Bettan Andersson (V), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden i Göteborgs stad, är på plats i Umeå för att ta emot priset.

ANNONS

”Göteborg har en lång tradition som framgångsrik idrottsstad, inte minst tack vare alla engagerade föreningar som ska känna sig extra stolta idag. Jag ser utmärkelsen som en sporre för oss politiker att fortsätta stötta föreningslivet och skapa nya idrottsmöjligheter i Göteborg”, säger hon.

Årets bästa idrottsstäder enligt SVT

1. Göteborg (5 ifjol) 380 jurypoäng

2. Norrköping (1) 359 jurypoäng

3. Luleå (8) 289 jurypoäng

4. Växjö (ny) 277 jurypoäng

5. Malmö (4) 213 jurypoäng

LÄS MER:Här är idrotten där IFK Göteborg vill bli bäst i världen

LÄS MER:Göteborgs 50 hetaste idrottare

LÄS MER:Häcken är svenska mästare 2022 – efter kross i derbyt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS