Här är idrotten där IFK Göteborg vill bli bäst i världen

På nyårsafton meddelade IFK Göteborg Orientering att världsstjärnan Simona Aebersold kritat på för klubben. Nu hoppas Blåvitt bli bäst i världen – både på herr och damsidan.
– Vi har jobbat på det här i ett antal månader. Det känns oerhört skönt, jag ser verkligen fram emot det här året, säger Fredrik Löwegren som är elitledare för IFK Göteborg Orientering.

ANNONS
|

Det var en riktig nyårsraket som briserade i orienteringsvärlden under fredagen.

Med sju stycken VM-medaljer och två raka andraplatser i den totala världscupen är schweiziskan Simona Aebersold en av världens allra bästa orienterare. Nu väljer 23-åringen att fortsätta sin satsning i IFK Göteborgs tröja.

– Det känns fantastiskt så klart. Att vi lyckas knyta till oss såna här löpare är ett bevis på att det vi gör är bra. Sen har vi också ett långsiktigt mål om att ta det där sista klivet på damsidan. Nu har vi absolut förutsättningarna för att kunna göra det också, säger Löwegren.

Han tror att Aebersold kommer att passa som handen i handsken i Blåvitt.

ANNONS

– Hon är en tjej som bjuder på sig själv och passar bra in i klubben. Hon bidrar till gemenskapen och viljan att bygga klubben som lag. Hon är ingen individualist utan kommer att vara till stor hjälp i att bygga vårt damlag. Det är en sak som kommer att vara viktigt för oss. Vi vill inte bara ha duktiga löpare, utan personer som passar bra in i klubben också, fortsätter Löwegren.

Vad utmärker henne som orienterare?

– Hon är väldigt hängiven. Hon förbereder sig alltid på bästa sätt och lägger ner mycket tid. Det är ingen slump att hon är där hon är. Hon har både fysiken och tekniken. Kan hon bara fortsätta att utvecklas så tror jag att hon har alla möjligheter att utmana Tove Alexandersson som har varit dominant i orienteringsvärlden i många år, säger Löwegren.

”Ser verkligen fram emot att få vara en del av klubbmiljön”

I ett pressmeddelande kommenterar Aebersold beslutet att gå över till IFK Göteborg.

– Jag ser verkligen fram emot att få vara en del av klubbmiljön i IFK Göteborg och få bra sparring i den dagliga träningen. En sparring som jag hoppas ska bidra till att jag tar nya steg i min karriär men jag ser även fram emot att få vara med och bidra till klubbens verksamhet och kämpa mot gemensamma mål som att vinna de stora stafetterna 10-mila och Venla, säger hon.

ANNONS

En av anledningarna till att Aebersold väljer IFK Göteborg är att hennes pojkvän Kasper Fosser redan finns i föreningen. Således har hon redan varit en hel del i Göteborg och trivs i miljön. Med Fosser som föreningens stora herrstjärna har Blåvitt vunnit den prestigefyllda stafettävlingen 10-mila tre år i rad.

Vill växa på damsidan

Nu hoppas föreningen att Aebersolds inträde ska få klubben att ta det där sista steget även på damsidan. En damsida där föreningen redan står sig stark med Sara Hagström som blev världsmästare så sent som i somras.

– Det hade varit oerhört stort för föreningen att kunna vinna en 10-mila även på damsidan. Damerna har samtidigt närmat sig och varit trea och tvåa. Med det här hoppas vi kunna ta det sista klivet också, säger Löwegren.

Ett sista kliv – som Blåvitt hoppas kan bli verklighet. Löwegren tror att Aebersold-tillskottet kommer ge klubben förutsättningar att bli störst i världen både på dam- och herrsidan.

– Det är en målsättning som vi har, att vara nummer ett på både herr- och damsidan. Det hade varit en fantastisk dröm, säger han.

Simona Aebersold

Ålder: 23.

Född: Bern, Schweiz.

Idrott: Orientering.

Aktuell: Ny i IFK Göteborg Orientering.

Meriter i urval: 1 silver och 3 brons på VM 2021. 2 silver och 1 brons på VM 2019. 1 guld, 1 silver och 1 brons på EM 2021. 9 guld i JVM mellan 2015-2018.

Kuriosa: Är dotter till den trefaldige orienterings-världsmästren Christian Aebersold.

ANNONS