Häcken är svenska mästare 2022 – efter kross i derbyt

Det är klart – BK Häcken har tagit sitt första SM-guld någonsin!
Detta efter en strålande insats mot lokalrivalen IFK Göteborg på Gamla Ullevi, där Hisingslaget hade avgjort redan efter en halvtimme.
– Det är det största som hänt mig, säger tvåmålsskytten Mikkel Rygaard.

ANNONS
|

Det var upplagt för en gulsvart guldfest på Gamla Ullevi – och så skulle det också bli. Trots ett mäktigt stöd i ryggen hade IFK Göteborg ingenting att sätta emot ett suveränt BK Häcken som avgjorde derbyt redan i den första halvleken.

En seger som innebär att Häcken har tagit sitt första SM-guld i klubbens 82-åriga historia.

Ett extra glädjebesked för Häckensupportrarna, i skymundan av den stora guldyran, är att derbyvinsten samtidigt var klubbens första på Gamla Ullevi på tolv år.

Drömstarten bäddade för guldfest

Det märktes redan från start att matchen betydde något alldeles extra. Domare Mohammed Al-Hakim hann knappt sätta visslan vid munnen innan det smällde för första gången.

ANNONS

Men trots en start där det kändes som att IFK Göteborg skulle börja koppla grepp om matchen var det i stället Häcken som skulle få en dröminledning – för tredje matchen i rad.

Efter sex minuters spel hittade mittbacken Even Hovland upp till Simon Gustafson som i sin tur klackskarvade bollen till avstängde målkungen Alexander Jeremejeffs ersättare, Blair Turgott.

Engelsmannen vände upp blixtsnabbt – och tryckte upp bollen i det bortre krysset framför en vilt firande bortaklack.

Marcus Berg fick förvisso en fin chans till att kvittera – men i stället skulle Häcken gasa ifrån.

Först vek Lars Olden Larsen in och avlossade utifrån, men rakt på en Blåvitt-spelare ut till hörna. På samma hörna skulle Häcken lägga ena handen om Lennart Johanssons pokal.

Rygaards leverans var felfri – och Johan Hammars nick, helt fri mitt framför mål, var inte sämre den. Den reslige mittbacken kunde behärskat nicka in tvåan via backen.

Avgjorde efter halvtimmen spelad

Men någon guldfrossa var det inte tal om.

Häcken kunde snarare spela ut hela registret, där inte minst Ibrahim Sadiq var på stort lekhumör, och göra 3–0 med halvtimmen spelad. Efter ett mönsteranfall kom Rygaard sopren och kunde enkelt placera in bollen med bredsidan framför cirka 2 000 gulsvarta supportrar i extas.

ANNONS

– Jag tänkt först passa till ”Ibra”, sedan tänkte jag att de ger mig så mycket yta så jag måste gå för det. Det var bra. Jag hade ett litet hopp om att få göra mål i dag, säger Rygaard.

Endast halvtimmen spelad, men Per-Mathias Högmo och övriga gulsvarta kunde känna smaken av SM-guldet från sidan av planen vid det här laget.

Om man hade en hand på pokalen då fattade laget ett stadigt grepp med tio minuter kvar att spela.

Rygaard satte spiken i kistan för både matchen och SM-guldet. Den danske succéspelaren vände upp och placerade in 4–0 – till ett enormt jubel som fick bortaklacken att samstämmigt skandera ”SM-guld, SM-guld, SM-guld”.

Målet var Rygaards andra i matchen – han hade målkänning redan när han vaknade på söndagen.

– Jag sa till min tjej att jag trodde att jag skulle göra ett mål. Att göra två mål i en stormatch är helt fantastiskt, speciellt i dag. Det kunde inte bli bättre, säger han.

På slutsignalen utspelade sig historiska scener när ett vilt jublande BK Häcken firade sitt första guld någonsin.

– Det hade jag aldrig trott när jag kom hit, erkänner Rygaard.

Men guldet är minst sagt välförtjänt – och stort för Rygaard personligen.

ANNONS

– Jag har aldrig vunnit en seniortitel innan, så detta helt klart det största som hänt mig. Det känns helt fantastiskt, säger han.

LÄS MER:Berg tillbaka – för att stoppa Häckens guldfest

LÄS MER:Gustaf Norlin hyllar rivalen BK Häcken inför glödheta derbyt

LÄS MER:Häckens sista träning inför guldderbyt – då slöt fansen upp

ANNONS