Zlatan Ibrahimovic tillbaka i svenska landslaget

Efter fem år Zlatan Ibrahimovic är tillbaka.
Janne Andersson har tagit ut den svenske superstjärnan i sin VM-kvaltrupp.
”The return of the God”, skriver han själv på Twitter.

ANNONS
|

I slutet av mars möter Sverige Georgien och Kosovo i VM-kvalet, samt Estland i en träningsmatch. Under tisdagen presenterade Janne Andersson sin trupp och den stora frågan var om Zlatan Ibrahimovic skulle finnas med?

Svaret: Ja, den svenske superstjärnan fanns med när Janne Andersson presenterade sin trupp.

Därmed kommer Zlatan Ibrahimovic spela i de blågula färgerna för första gången sedan Sverige slogs ut ur fotbolls-EM i Frankrike 2016.

Zlatan, han annonserade sin återkomst på det enda sättet Zlatan kan annonsera en återkomst.

”The return of the God”, skriver han på Twitter.

LÄS MER:Succéer och bråk – här är Zlatans landslagsresa

På presskonferensen efter uttagningen berättade Janne Andersson om hur samtalen hade gått innan beslutet att ta ut Zlatan togs.

ANNONS

– Man får nästan börja i november, då vi hade jättebra samtal, sedan har vi haft en löpande dialog. Sen var jag nere och (I Italien reds.anm) träffade Zlatan en gång till, för att prata framtid. Sedan har han varit skadad. Nu när han är hel och uttagningsbar tog jag beslutet att ta ut honom i går, berättar Janne.

Han utvecklar:

– Vi har hållit kontakt på samma sätt som andra spelare. Det är inte mer dramatiskt än så. I går när vi pratades vid gav han klartecken och det är därför han är med.

Hur har ni pratat fram emot EM?

– I och med att han är med i den här truppen är han aktuell för ett EM också. Ett ja innefattar även ett EM. Sedan får vi ta det vidare därifrån.

LÄS MER:Janne tydlig: Granen är kapten, inte Zlatan

Janne Andersson träffen med Zlatan viktig

I november kom beskedet att Janne Andersson träffade Zlatan Ibrahimovic i Milano. En träff som var viktig enligt förbundskaptenen.

– Nyckeln under samtalet i Milano var att det var viktigt att förstå bakgrund. När han själv sade att han var färdig med landslaget. Det respekterade jag. När han öppnade upp i november och jag hörde det kollade jag med Håkan Sjöstrand om han (Zlatan Ibrahimovic) ville träffa mig. Då var första steget taget till att träffas.

ANNONS

– Det landade i ett bra snack, som gör att vi kan titta framåt.

"Zlatan är med för att han är den spelare han är”, säger Janne Andersson under pressträffen.
"Zlatan är med för att han är den spelare han är”, säger Janne Andersson under pressträffen. Bild: JESPER ZERMAN

Landslaget har under Janne Anderssons ledning gjort fina resultat – med kvartsfinalplatsen från VM 2018 som grädden på moset. Mycket av framgången har tillskrivits den starka gruppgemenskapen, där alla jobbar hårt för varandra. Förbundskaptenen Janne Andersson menar att valet att ta ut 39-åringen enbart är baserat på viljan att ta ut bästa möjliga trupp.

– För mig är jag som förbundskapten ytterst resultatansvarig och det kommer spelare som jag bedömer är bättre eller lika bra som de vi har. När Zlatan anmäler att han vill vara med igen, då är det min uppgift att syna det. Jag tror att det blir ett bättre landslag, säger Janne Andersson.

Vad kan Zlatan bidra med?

– Zlatan är med för att han är den spelare han är. En av världens bästa forwards. Vår i särklass bästa fotbollsspelare genom tiderna. Han har erfarenheter som vi kan ha nytt av oss.

LÄS MER:Gustav Svensson positiv till Zlatan Ibrahimovic återkomst

Fakta: Sveriges VM-kvaltrupp:

Målvakter: Robin Olsen, Everton, Karl-Johan Johnsson, FC Köpenhamn, Kristoffer Nordfeldt, Genclerbirligi.

Försvarare: Mikael Lustig, AIK, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Filip Helander, Glasgow Rangers, Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Pierre Bengtsson, Vejle, Emil Krafth, Newcastle, Andreas Granqvist, Helsingborg, Joakim Nilsson, Bielefeld, Carl Starfelt, Rubin Kazan.

Mittfältare/anfallare: Sebastian Larsson, AIK, Albin Ekdal, Sampdoria, Kristoffer Olsson, Krasnodar, Emil Forsberg, Leipzig. Dejan Kulusevski, Juventus, Viktor Claesson, Krasnodar, Mattias Svanberg, Bologna, Ken Sema, Watford, Jens Cajuste, Midtjylland, Zlatan Ibrahimovic, Milan, Alexander Isak, Real Sociedad, Marcus Berg, Krasnodar, Robin Quaison, Mainz, Jesper Karlsson, AZ Alkmaar.

ANNONS