Gustav Svensson och Zlatan Ibrahimovic under Sveriges fotbollslandslags träning i Köpenhamn 2015.
Gustav Svensson och Zlatan Ibrahimovic under Sveriges fotbollslandslags träning i Köpenhamn 2015. Bild: JOEL MARKLUND

Gustav Svensson positiv till Zlatan Ibrahimovic återkomst

2015 firade de Sveriges EM-plats tillsammans i Köpenhamn. Nu hoppas Gustav Svensson på Zlatans Ibrahimovic återkomst till landslaget.
– Han har väldigt mycket att bidra med, säger ”Gurra”.

ANNONS
|

Under måndagskvällen kunde GP berätta att Gustav Svensson på grund av stenhårda karantänsregler i Kina tvingas tacka nej till den kommande landslagssamlingen, som bland annat innehåller VM-kval mot Georgien och Kosovo.

Redan på söndag reser den 33-årige mittfältaren till Peking för fyra (!) veckors karantän innan träningsdebuten i nya klubben Guangzhou R&F FC i mitten av april.

LÄS MER: Inget VM-kval för Gustav Svensson – isoleras i fyra veckor

Zlatan Ibrahimovic, däremot, är på väg tillbaka till det svenska fotbollslandslaget. Det var förra lördagen Fotbolldirekt kunde avslöja att Milananfallaren efter samtal med förbundskapten Janne Andersson ska ha sagt ja till en återkomst i blågult.

ANNONS

Svaret ges på tisdagseftermiddagen då truppen presenteras under en digital presskonferens från Solna.

”Sveriges bästa spelare genom alla tider”

Nyheten om Zlatans eventuella comeback har gett stora rubriker den senaste veckan och har inte undgått Gustav Svensson heller.

– Det är klart att det blir rubriker, det är Sveriges bästa spelare genom alla tider vi talar om. Jag mötte honom i USA två säsonger. Den respekt han tillförde till ligan var enorm, säger Gustav Svensson, som med sitt Seattle Sounders ställdes mot Zlatan Ibrahimovics Los Angeles Galaxy vid fyra tillfällen.

LÄS MER: Italienska uppgifter – Ibrahimovic uttagen i bruttotruppen

Gustav Svensson minns mötena med Zlatans Galaxy i USA.

– När vi mötte LA handlade 75 procent av alla genomgångar om honom. Hur vi kunde förstöra hans spel och få honom att vara så lite aktiv som möjligt. Den respekt han tillför är att vi lägger ned massa fokus på att se till att han inte kunde göra ont mot oss, säger Gustav Svensson.

”Alla drog verkligen åt samma håll under VM”

Trots det gjorde Zlatan Ibrahimovic mål på Seattle.

– Det är såklart väldigt positivt att ha en sådan spelare som för med sig så mycket respekt. Vill han vara med i landslaget har han väldigt mycket att bidra med. Det känns som att han har bestämt sig, lägger Gustav Svensson till.

ANNONS

LÄS MER: Zlatan uppges göra comeback i landslaget

Zlatan Ibrahimovic valde att sluta i landslaget efter EM 2016, först därefter blev Gustav Svensson en återkommande spelare i det landslag som sedan augusti 2016 har letts av Janne Andersson.

En av nycklarna till Sveriges framgång i VM 2018 var spelarnas hunger och förmåga att underordna sig kollektivet.

– Alla var med till 110 procent och ville bidra. Alla drog verkligen åt samma håll. Vi slog storlag som vi egentligen inte ska ha chans emot. Janne och Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten) fick oss att tror på det var möjligt, säger Gustav Svensson.

Gustav Svensson hyllar Kulusevski och Isak

Vad blir nyckeln i sommar?

– I grunden samma saker. Däremot kommer vi nog inte att vara underdogs den här gången. Den räkmackan kommer vi inte ha i EM. Där får vi nog ha lite annat mentalt tänkande.

Vad tänker du om Dejan Kulusevski och Alexander Isaks framfart?

– Det är sådana spelare som kommer göra att vi hittar ett annat spel. De är individuellt väldigt skickliga. Ihop med kollektivet blir det en bra mix med det vi hade i VM.

LÄS MER: Så kan Janne Andersson använda Ibrahimovic under EM

ANNONS
ANNONS