Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Inget VM-kval för Gustav Svensson – tvingas tacka nej

Gustav Svensson tvingas tacka nej till VM-kvalet och flyger redan på söndag till Kina för spel med nya klubben Guangzhou R&F FC – på grund av stenhårda karantänsregler.
– Jag har verkligen krigat och försökt få dem att ändra sig, säger mittfältaren.

På tisdagen presenterar Janne Andersson sin landslagstrupp till de kommande VM-kvalen mot Georgien (25 mars) och Kosovo (28 mars) samt vänskapsmatchen mot Estland (31 mars).

I den kommer Gustav Svensson, 33, inte att ingå.

VM-spelaren från 2018 har spelat för Janne Anderssons landslag sedan förbundskaptenen tillträdde hösten 2016 och har EM-slutspelet i sommar som ett stort mål.

LÄS MER: Gustav Svensson lämnar Seattle – flyttar hem till Göteborg

Ett nytecknat kontrakt med Guangzhou R&F FC ihop med strikta kinesiska karantänsregler under coronapandemin kan grusa dessa planer.

– Jättetråkigt. Jag kommer jobba stenhårt och göra allt vad jag för att ta en plats ändå, säger Gustav Svensson.

Gustav Svensson flyger till Peking på söndag

Efter årsskiftet skrev han på för ett plus ett år med sin gamla klubb i den kinesiska högstaligan. För att hinna till seriepremiären 16 april behöver Gustav Svensson resa direkt.

– Åker jag nu hinner jag förhoppningsvis med några träningspass med laget innan det drar igång, säger mittfältaren.

Förklaringen? Först fyra veckor efter inresa till Kina betraktas en person vara helt utan risk att bära på covid-19 och är välkommen att delta i samhällets olika verksamheter. Fram till dess gäller stenhårda restriktioner.

Gustav Svenssons resa går via Stockholm till Peking på söndag. Därefter följer två veckors karantän på ett statligt kinesiskt hotell.

– Man får inte lämna rummet och de har sjukvårdspersonal som hotellpersonal. Coronatester görs på hotellrummet, vad jag har förstått.

Åker på söndag – tillåts träna med laget 19 april

Därefter väntar en veckas karantän på valfritt hotell utanför Peking, följt av en vecka i närområdet i Guangzhou.

Det innebär att 33-åringen uppskattningsvis är tillgänglig för sitt nya lag måndag 19 april. För några veckor sedan köpte han lite vikter, band, rep och stegar för att kunna hålla sig i någorlunda form fram till dess.

Fram tills nu har Gustav Svensson tränat med IFK Göteborg.

– Jag känner mig helt okej fysiskt, sedan behöver jag väl en veckas hårdträning med laget för att komma igång, säger han.

LÄS MER: Gustav Svensson ska spela på Disneyworld

Den ursprungliga planen var att resa till Kina redan för två veckor sedan. Då blev det nobben – på grund av att Gustav Svensson hade antikroppar.

– De tyckte inte att det var bra. Jag behövde bland annat göra en lungröntgen. Det har jag gjort nu.

”De vill ha mig i träning så fort som möjligt”

Dessutom drog visumet ut på tiden – plus att antalet flygavgångar till Kina för närvarande är ytterst få.

Gustav Svensson har hamnat i kläm mellan en arbetsgivares önskan att ha honom på plats, egna landslagsambitioner och tuffa karantänsregler.

– De väljer att inte släppa mig, jag förstår lite varför. De har satt igång med sin försäsong, jag har inte kunnat vara med någonting. De vill ha mig i träning så fort som möjligt, säger Gustav Svensson.

Han ser en tydlig konsekvens.

– Det påverkar landslagsspelet. Med tanke på de karantänsregler som finns behöver jag åka så fort som möjligt. De har inte gett mig OK att vara tillgänglig för landslaget.

LÄS MER: Gustav Svensson bakom makalös vändning i natt

Vanligtvis kan klubbar inte stoppa spelare för medverkan i landslag. Sedan coronautbrottet har Fifa skruvat på dessa regler. Klubbar verksamma i länder med karantänsregler vid inresor har rätt att säga nej.

Hoppas bli uttagen till EM-slutspelet ändå

– Jättetråkigt. Landslaget är något som alla vill vara med på. Jag har verkligen krigat och försökt få dem att ända sig. Jag förstår deras tanke. Det är inte för att vara elak mot mig. De tänker på sitt bästa. De betalar min lön, säger Gustav Svensson.

Hur påverkar detta dina möjligheter att spela EM tror du?

– Ingen aning. Jag tror att Janne är en sådan person som kollar på dagsform och hur mycket matcher man spelar. Jag hoppas att jag kommer ha chans på EM även om jag inte kan vara med på VM-kvalet nu.

Resan till Kina görs utan familjen, som blir kvar hemma i Göteborg.

– Av många anledningar. En av dem är att det kommer att bli en bubbla där borta – matcher och hotell. Jag hade inte sett dem ändå.

LÄS MER: IFK Göteborg nobbade Gustav Svensson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.