Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

IFK Göteborg nobbade Gustav Svensson

Gustav Svensson ville till IFK Göteborg – men IFK Göteborg ville inte ha Gustav Svensson.
Det berättar landslagsmittfältaren för GT.
– Det kändes lite konstigt, säger han till tidningen.
Nu svarar sportchef Pontus Farnerud.

2015 lämnade Gustav Svensson IFK Göteborg för att prova på livet som utlandsproffs.

Sedan dess har landslagsmittfältaren flera gånger öppnat för en återkomst till klubben – något som har fått supportrarna att hoppas och drömma.

I mitten av januari kanske mer än någonsin tidigare.

Då berättade Gustav Svensson att tiden i Seattle Sounders var över och att han hade flyttat hem till Göteborg. Han var dessutom hemlighetsfull kring framtiden.

– Jag kommer gå ut med vad som händer ganska snart, sa han då.

Någon återkomst till Kamratgården blir det dock inte nu. Hoppet och drömmarna har släckts bland de blåvita.

Enligt Gustav Svensson på grund av att IFK Göteborg sa nej. Klubben ska ha känt sig nöjd med den nuvarande spelaruppsättningen på Svenssons centrala mittfältsposition.

– Det kändes lite konstigt att få ett sådant svar, vi hann inte ens prata ekonomi, säger han till GT.

Istället blir det en flytt till Kina och Guangzhou R&F för 33-åringen, en klubb som han har representerat tidigare under karriären.

– Sådant är livet, det är bara att bita i det sura äpplet. Men det var ju något jag hade sett fram emot, att få spela i Blåvitt igen. Jag var ju sugen redan förra året men då kunde de bara erbjuda en mittbacksposition och det var inte jag sugen på, inte redan nu. Jag kan rycka in där, absolut, men inte spela där hela tiden, säger han till GT.

Farnerud: ”Många alternativ på den positionen”

När GP når IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud och frågar om vinterns dialog med Gustav Svensson säger han:

– Vi har och/eller har haft en dialog med flera spelare som har varit i IFK Göteborg tidigare. Jakob (Johansson), Pontus (Wernbloom) ... Vem det än är. Det är samma sak med Gustav (Svensson). Vi har haft en dialog som har varit konstruktiv. Sedan kan jag inte gå in på detaljer vad som har sagts och inte har sagts.

Enligt Gustav själv har ni tackat nej till honom.

– Återigen, vi har haft en dialog med honom. Med tanke på hur det ser ut i vår trupp, framförallt på den positionen där Gustav spelar, är det tufft när vi måste se till helheten. Vi är väldigt många spelare på det centrala mittfältet. Vi har många alternativ där. Spelare som har landslagsmeriter, spelare som är med i U21, spelare som anses vara bland de mest intressanta talangerna – i form av "Hasse" (Alhassan Yusuf) då. Det är så det ligger till.

Då låter det som att det inte fanns plats för Gustav nu, eller?

– Just nu har vi många centrala mittfältare. Det är alltid viktigt för oss att titta på helheten. Vi måste se till att ha en så bra trupp som möjligt med spelare som är så bra som möjligt på olika positioner. Det är som jag har sagt tidigare en fråga om hur truppen ser ut, viljan från den enskilde spelaren och ekonomin i det. Det är ungefär så. Sedan får vi se vad framtiden har att utvisa.

Gustav säger till GT att det inte inleddes några konkreta förhandlingar, att ni inte ens hann prata ekonomi. Stämmer det?

– Återigen, jag kommer inte gå in på detaljer i vad vi pratar om i enskilda samtal eller förhandlingar.

Upplevde du att Gustav ville hem nu i vinter?

– Ja. Vi kände väl att det fanns en större vilja från Gustav än tidigare.

Men det gick inte att lösa?

– Återigen, vi har haft en dialog med Gustav i detta. Där får vi se vad framtiden utvisar. Det är viktigt att poängtera att vi alltid vill ha en dialog med spelare som har varit i IFK Göteborg. Sedan får man se vilka möjligheter som finns vid varje tillfälle.

Är det generellt svårt att tacka nej till hemvändare?

– Återigen, jag kan inte säga om vi har tackat nej eller inte tackat nej. Det handlar om att ha en konstruktiv dialog. Sedan är det mer känslosamt med en spelare som har varit i IFK Göteborg tidigare. Vi har haft en dialog med Gustav som vi har med andra spelare. Gustav har vi pratat med även i ett tidigare skede då han har känt att han ville vara kvar utomlands. Vid varje transferfönster kastas kortleken upp på nytt, vår trupp ser annorlunda ut. Framförallt har vi stärkt upp den centrala mittfältspositionen längs vägen.

IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud. Bild: DANIEL STILLER
IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud. Bild: DANIEL STILLER

Mild ska har lagt upp en framtidsplan

Till historien ska läggas att Gustav Svensson inte utesluter att det kan bli en återkomst till IFK Göteborg efter det nya Kinaäventyret.

– Vi ska ju hålla kommunikationen öppen. Håkan (Mild) ringde mig direkt när han tog över (som klubbdirektör) för att lägga upp en framtidsplan, vi ska hålla kontakten under året och det känns bra att man i alla fall finns med i tankarna, säger han till GT.

När GP når Håkan Mild och frågar om "framtidsplanen" säger han:

– Den får du prata med Gustav om han säger så. Jag har egentligen inga kommenterar. Alla sportsliga frågor tas av Pontus Farnerud (sportchef).

Men kan du bekräfta att du ringde Gustav?

– Jag har pratat med Gustav. Det gör jag titt som tätt, det är inget allvarligare än så. Gustav är en IFK-spelare som har gjort det väldigt väl, en landslagsspelare också. Men de sportsliga frågorna i IFK Göteborg vill jag vara väldigt tydlig med att Pontus Farnerud driver – med stöd av oss andra såklart.

Så du vill inte säga något om "framtidsplanen" som Gustav Svensson refererar till?

– Nej.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.