Zlatan Ibrahimovics senaste landslagsmatch – mot Belgien i EM-slutspelet 2016. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovics senaste landslagsmatch – mot Belgien i EM-slutspelet 2016. Arkivbild. Bild: Ariel Schalit/AP/TT

Succéer och bråk – här är Zlatans landslagsresa

Han tackade för sig 2016.
Nu, nästan fem år senare, är den 39-årige världsstjärnan tillbaka i landslaget med sikte på sommarens EM-slutspel.
Här är Zlatan Ibrahimovics resa i Blågult. Det är en historia om målsuccéer, bojkotter, utspel om rasism – och comebacker.

ANNONS
|

Ibrahimovic gjorde sin första A-landskamp hemma mot Färöarna (0–0) den 31 januari 2001.

Anfallstalangen blev mållös på konstgräset i Växjö Tipshall, men ordnade en straff (som Markus Johannesson missade) och blev utsedd till matchens lirare.

– Jag var lite nervös för nationalsången, sade han efteråt.

Året efter kom Ibrahimovic med i Sveriges trupp till VM Japan och Sydkorea. Han fick nöja sig med två inhopp, bland annat i åttondelsfinalen mot Senegal (1–2).

Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg och Christian Wilhelmsson struntade i reglerna – alla skulle vara på hotellet senast klockan 23 – och gav sig ut i Göteborg en septemberkväll 2006. Strax efter 01 var de tillbaka. Dagen efter kallades spelarna till möte med förbundskapten Lars Lagerbäck – och en halvtimme senare skickades trion hem, två dagar före EM-kvalet mot Liechtenstein.

ANNONS

"Det är landslagsledningens uppfattning att de tre brutit mot det gemensamt överenskomna och man har därför beslutat att de tre får lämna landslaget i Göteborg med omedelbar verkan", skrev förbundet i ett pressmeddelande.

Därefter valde Ibrahimovic att bojkotta landslagets matcher mot Island och Spanien. I mars var han tillbaka.

Förbundskapten Lars Lagerbäck tackade för sig 2009 – och då gjorde Ibrahimovic detsamma. Under efterträdaren Erik Hamréns första presskonferens i november, till mötet med Italien i Cesena, stod det klart att stjärnan inte var med i truppen.

– Han är tveksam. Och innan han tagit det beslutet tar jag inte med honom i truppen. Jag vill inte ha med någon i truppen som saknar motivation, sade Hamrén och fällde det klassiska citatet:

– Man kan leda en häst till vattnet, men han måste dricka själv.

I juli 2010 – efter en rad telefonsamtal och ett långt möte i Malmö – var Ibrahimovic tillbaka i Blågult, och i första matchen slog han till redan efter fyra minuter och gjorde 1–0 i träningsmatchen mot Skottland.

Med 62 mål är Ibrahimovics herrlandslagets bästa målskytt genom tiderna. Fyra av dem kom i vänskapslandskampen mot England när Friends arena invigdes i november 2012. Mest minnesvärt: En cykelspark från 30 meter som hyllades världen över.

ANNONS

En annan av Ibrahimovics stora kvällar i landslagströjan var när han sänkte Danmark med två mål på Parken i Köpenhamn och tog Sverige till EM 2016.

Landslaget stod inför en ödesmatch i Nice men förhandssnacket kom ganska snabbt att handla om Ibrahimovic.

På presskonferensen dagen innan mötet med Belgien skiftade han från svenska till engelska för att direkt nå ut till de internationella medierna, och slog fast:

– Sveriges sista match i EM blir min sista match med Sverige.

Dagen efter var landslagskarriären över.

Radja Nainggolan sänkte Sverige i 84:e minuten och satte punkt för veteranens tid i landslaget.

– Jag kom från lilla Rosengård och gjorde Sverige till mitt land, och det kommer vara mitt land för alltid, sade Ibrahimovic.

Vintern och våren 2018 drog spekulationerna igång om att Zlatan Ibrahimovic övervägde att göra comeback i Rysslands-VM 2018. LA Galaxy-anfallaren bidrog själv till snacket genom flera kryptiska utspel.

I en tweet skrev Ibrahimovic att chanserna till landslagsspel var "skyhöga". Kort därpå, i en reklamfilm, förtydligade han att det var oddsen som var skyhöga.

Landslagsledningen, uppenbart störd över att mitt i VM-uppladdningen behöva svara på frågor om en spelare som slutat i landslaget, skickade till slut ut ett pressmeddelande:

ANNONS

"Han meddelade att han inte ändrat sig angående landslagsspel – det är nej som gäller", sade dåvarande landslagschefen Lasse Richt, som var i kontakt med anfallaren.

I en intervju med Expressen i oktober 2019 kallade Ibrahimovic landslaget för en sekt och hävdade att Janne Andersson visat ovilja att ta ut spelare av utländsk härkomst. Med en tweet – att Dejan Kulusevski inte startade en match – eldade anfallaren på kritiken mot förbundskaptenen ytterligare.

"Vilket jävla skämt. Ytterligare ett bevis. Inkompetenta personer på fel positioner som kväver svensk fotboll", skrev han på twitter.

Utspel som Andersson flera gånger om fick ge sin syn på.

– Självklart var vi inne på saker och ting som har hänt tidigare. Det Zlatan sade var att han kände igen sig själv från när han kom fram, han tyckte att han hade det svårare för att han hade invandrarbakgrund, sade förbundskaptenen efter mötet i Milano till DN.

– Jag hade ju med spelare med invandrarbakgrund. Zlatan har sin syn på saker och ting, alla får ha sina uppfattningar.

Hur var Zlatan Ibrahimovic som medspelare och lagkapten? I fotbollsjournalisten Olof Lundhs bok "Landslaget enligt Lundh" berättade spelare och ledare om hur Ibrahimovic flera gånger öppet kritiserade och förminskade lagkamrater.

ANNONS

En bild av anfallaren som landslagskollegan Albin Ekdal inte delar.

– Jag har sagt innan att Zlatan är en otrolig vinnarskalle på planen som ställer enorma krav på sina medspelare och det kan ibland yttra sig i att han skriker mycket och sådär. Sedan känner jag absolut inte igen mig i att det skulle vara någon mobbare utanför planen, tvärtom kom han bra överens med de flesta, sade han till Viasat.

I en stor intervju med Aftonbladet inför Fotbollsgalan i höstas öppnade Zlatan Ibrahimovic dörren till landslaget igen.

– Så när du säger till mig: ”Saknar du landslaget?”. Yes. För jag vill vara i Friends arena, jag vill att det ska vara den gula muren eller den gula väggen eller vad vi nu kallar den, sade han.

Janne Andersson reste ganska kort därefter till Milano. Mötet där ledde i förlängningen till att Ibrahimovic nu gör comeback i landslaget.

"Gud har återvänt", skrev Ibrahimovic själv på Twitter efter uttagningen till VM-kvalet.

Anders Wallin/TT

Fakta: Zlatan Ibrahimovic

Född: 3 oktober 1981 i Malmö.

Position: Anfallare.

Klubb: Milan.

Tidigare seniorklubbar: Malmö FF, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Paris SG, Manchester United, Los Angeles Galaxy.

Landslagsdebut: 31 januari 2001.

A-landskamper och mål: 116 och 62.

Aktuell: Är tillbaka i landslaget efter att ha tackat nej till spel efter EM 2016. Nu är han en del av VM-kvaltruppen.

ANNONS