Spanien och Sverige protesterade ihop inför match

Kaoset inom det spanska fotbollsförbundet har varit fullständigt.
De svenska spelarna visade därför sitt stöd till sina spanska kollegor.
Innan avspark på Gamla Ullevi rullade lagen ut en gemensam banderoll.

ANNONS
|

Efter nationalsångerna ställde spelarna – både de spanska och de svenska – upp sig tillsammans framför läktaren på Gamla Ullevi och höll upp en banderoll med slagordet "#SeAcabó" (Det är över) och tillägget "Our fight is the global fight".

En tydlig signal om att även de svenska spelarna står bakom spanjorskornas strid för bättre villkor och mot diskriminering.

Efter matchen. som Spanien vann med 3–2, underströk Kosovare det svenska stödet. Hon är kritisk till den fotbollsvärld hon verkar i som hon menar är långt ifrån jämställd.

Asllani ryter ifrån

– Kan inte folk bara fatta och ta egna beslut? Måste alla strejka för att rätt beslut ska tas. Jag är så trött på det, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Jag orkar inte, det krävs strejk och krävs allting för att det ska ske förändringar. Det finns inga kloka personer högre upp som kan ta rätt beslut.

Hon börjar lessna – och hade gärna sett en stor upprensning inom världens samtliga fotbollsförbund.

– Det jade varit väldigt kul att göra det för att se hur många kvinnor som sitter där. Det är inte många, säger hon.

Spelarna hotades

Bakgrunden är att de spanska världsmästarnas guldfirande till stor del kom av sig redan på prisutdelningen i somras, där dåvarande förbundsordföranden Luis Rubiales plötsligt tog tag i anfallsstjärnan Jennifer Hermoso och mot hennes vilja kysste henne på munnen.

Det blev en utlösande faktor i en kaotisk situation, där förbundet och förbundskaptenen till slut mer eller mindre tvingade VM-stjärnorna att återvända till landslaget, trots att spelarna markerat att de fått nog och ville bojkotta.

Under hot om sanktioner satte sig spelarna vid förhandlingsbordet – men fick i gengäld löften om en rad förändringar inom förbundet.

LÄS MER:Följ Sveriges möte med Spanien i Nations League

LÄS MER:Sveriges långa och svåra väg till OS

LÄS MER:Svenska supportrarnas stöd till Spanien

ANNONS