Sverige föll mot Spanien efter sent straffavgörande

Sverige tog emot världsmästaren Spanien på Gamla Ullevi och förlorade med 2–3.
Då kom efterspelet att handla om en omdiskuterad straff och VAR.
– För mig är det helt sjukt att man avgör en match på det här sättet med tio sekunder kvar, säger Nathalie Björn.

ANNONS
|

Det som man på förhand trodde skulle vara ett trött och slitet Spanien var de som började bäst. Av de senaste dagarnas, och månadens, turbulens märktes inget. Spanjorskorna var både kreativa och kvicka i sitt anfallsspel, vilket ställde till det för Sverige.

Den första riktigt heta målchansen fick Aitana Bonmati efter 17 minuter. Den spanska storstjärnan drog iväg ett skott utifrån som efter touch på svensk spelare gick mot mål, men Zecira Musovic var med.

Ologisk ledning för Sverige

När Sverige fem minuter senare tog ledningen var det en ologisk sådana. Men när lagkapten Kosovare Asllani serverade Magdalena Eriksson en perfekt boll kunde mittbacken, i sin 100:e landskamp, nicka in 1–0.

ANNONS

Kvitteringen kom helt rättvist när Athenea del Castillo fick iväg ett skott som inte såg så farligt ut men som Zecira Musovic inte lyckades hålla utanför mål.

I den 77:e matchminuten tog Spanien sedan ledningen när Eva Navarro, som bara minuter tidigare blivit inbytt, fick till en drömträff och kunde placera in 2–1 i Musovics högra kryss.

Sverige kvittera ganska snabbt efter genom Lina Hurtig, men på stopptid hände sedan det som skulle bli det stora samtalsämnet efter matchen.

Spanien fick en straff och Amanda Illestedt rött kort efter en närkamp med Amaiur Sarriegi, och Mariona Caldentey placerade säkert in segermålet.

– På de bilderna jag har sett är det svårt att se. Jag utgår från att hon gör rätt, men jag kan inte se vad det är. Jag får lita på domaren, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Kritisk mot att inte VAR finns

I herrarnas Nations League finns VAR, så är inte fallet för damerna något Peter Gerhardsson är kritisk till.

– Naturligtvis tycker jag att det borde det borde vara VAR även här. Det är ju i VM och borde komma hit också. Det ska inte vara några skillnader på dam och herr, säger han.

Han får medhåll av Nathalie Björn.

ANNONS

– Ja, i det här fallet tycker jag det, vi har bara haft VAR i mästerskap. Jag är både för och emot VAR men speciellt i den här situationen önskar jag att vi hade kunnat gå in och kolla och ta bort det röda kortet så Amanda kan spela nästa match, säger hon.

Tror du VAR hade dömt bort det?

– Ja, det tror jag.

Björn, som förvisso satt på bänken när straffen dömdes, berättar hur hon upplevde situationen.

– Jag tycker att hon slänger sig väldigt lätt och jag vet att domaren sa att hon tyckte det var en klar målchans men det var det inte för mig. Det är domaren som dömer man jag tycker det är för dålig nivå på domarna. För mig är det helt sjukt att man avgör en match på det beslutet när det är tio sekunder kvar.

Flera av spelarna är inne på samma spår, att domaren måste vara 100 procent säker på sin sak för att ta ett sådant beslut.

– Det var ingen straff. Det är svårt att se från bänken men vi har kollat efteråt på våra paddor och jag tycker absolut inte att det är en straff. Det är en normal 50/50-duell. Jag tycker att det är ett felbeslut från domaren och så får vi ett rött kort på det … Det är inte det första beslutet vi får emot oss under matchen. Det var många felbeslut därute enligt mig. Det samma hände i semifinalen (i VM)… Det är tungt att jobba i uppförsbacke, säger lagkapten Kosovare Asllani.

ANNONS

Så startade Sverige

(4–3–3): Zecira Musovic – Nathalie Björn (65’ Linda Sembrant), Magdalena Eriksson, Amanda Ilestedt, Jonna Andersson – Elin Rubensson, Kosovare Asllani (78’ Madelene Janoghy), Filippa Angeldahl (65’ Hanna Bennison) – Lina Hurtig, Stina Blackstenius, Johanna Rytting Kaneryd (65’ Sofia Jakobsson)

LÄS MER:Bojkott vore att driva det för långt – riskerat att förlora sympatierna

LÄS MER:Svenska supportrarnas stöd till Spanien

LÄS MER:Spanska landslaget på plats i Göteborg – är krisen över nu?

ANNONS