Stina Blackstenius och Spaniens Irene Paredes i VM-semifinalen i somras. Nu har Sverige chans till revansch på världsmästarna.
Stina Blackstenius och Spaniens Irene Paredes i VM-semifinalen i somras. Nu har Sverige chans till revansch på världsmästarna. Bild: Pontus Lundahl/TT

Sveriges långa och svåra väg till OS

Sverige vill ha revansch för VM-förlusten. Men samtidigt är matchen mot Spanien på fredag inledningen av ett ovisst OS-kval.
Här är förutsättningarna inför damernas Nations League och vägen till Paris nästa år.

ANNONS
|

Sveriges fotbollsdamer har varit i två raka OS-finaler och tog VM-brons i somras.

Trots det är vägen till OS i Paris nästa år oerhört svår.

I och med att Frankrike är värdnation återstår bara två europeiska platser i OS-turneringen – som ska fördelas i Nations League som nu gör premiär på damsidan.

+ Ny kvalchans

Tidigare har de europeiska OS-platserna fördelats under VM. Inför Paris sker dock kvalet i stället via nyinstiftade Nations League.

Det innebär att Sverige har OS-chansen kvar, trots att det var två europeiska lag (Spanien och England) som gick till final i Australien i somras.

– Det är ju bra egentligen. För hade det varit de gamla reglerna hade vi inte varit i OS. Då hade inte ett brons i VM räckt. Så egentligen känns det ”yes, vi får en ny chans”. Så kan man se det, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

ANNONS

– Det är naturligtvis tufft, men det är ju tävlingsmatcher och någonstans måste man gilla det här läget.

+ Vägen till OS

Nations League är uppdelat i olika divisioner, där Sverige just nu spelar i den högsta, division A.

De fyra grupperna i divisionen gör upp om två OS-platser. Endast gruppvinnarna går vidare. För att nå Paris måste Sverige alltså till att börja med vinna gruppen, sedan troligen även semifinalen. Om Frankrike tar sig till final räcker det dock även med att komma trea.

Sverige spelar i samma grupp som Spanien, Italien och Schweiz.

– Varenda match är ju viktig. Det är svåra matcher. Och roliga matcher. Så det är klart att det är viktigt att kunna prestera och ta poäng i alla matcher, säger Amanda Ilestedt.

+ Premiärmatchen

I VM i somras slogs Sverige ut av Spanien i semifinalen. Nu möts länderna igen, i vad som kan bli en nyckelmatch i kvalet.

Efter fullt kaos i Spanien blir det trots allt ett motståndarlag fullt av världsmästare.

– Spanien är ett otroligt skickligt lag. Det gäller att vi gör en hundraprocentig insats. De är individuellt väldigt skickliga. Det kommer att krävas en stark defensiv insats. Men också att vi vågar spela vårt spel offensivt, säger Elin Rubensson.

ANNONS
Grupperna i division A och upplägget i damernas Nation League.
Grupperna i division A och upplägget i damernas Nation League. Bild: Anders Humlebo

Fakta: OS-kvalet

Det finns tolv platser i damernas fotbollsturnering i Paris-OS nästa år. Eftersom Frankrike är värdnation återstår bara två europeiska platser, som fördelas genom Nations League-spelet.

Sverige spelar i samma grupp som Spanien, Italien och Schweiz. Gruppsegraren går vidare till semifinal.

De två finalisterna säkrar en biljett till Paris nästa år. Om Frankrike går till final räcker även en tredjeplats. Nations League avslutas i februari 2024.

Utöver Frankrike är sedan tidigare USA, Brasilien och Colombia klara för OS-turneringen.

ANNONS