Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så minns profilerna Bertil ”Bebben” Johansson

Bertil ”Bebben” Johansson är död, 86 år gammal. Av många sedd som IFK Göteborgs störste genom tiderna.
– Efter IFK Göteborg så står det ”Bebben” på något sätt – det kommer aldrig gå ur, säger Torbjörn Nilsson.

Det var under onsdagskvällen som den tragiska nyheten kom – en av IFK Göteborgs allra största Bertil ”Bebben” Johansson är död.

Torbjörn Nilsson fick aldrig se honom spela fotboll men som människa berättar Nilsson att ”Bebben” var varm.

– Man blir så ledsen för att det var en så fin människa. Han är Blåvitt på något sätt. Säger man ”Bebben” så är det Blåvitt. han var med och skapade den hysterin kring klubben som jag med flera bara förvaltade under 70- och 80-talet.

Torbjörn Nilsson fortsätter:

– Efter IFK Göteborg så står det ”Bebben” på något sätt – det kommer aldrig gå ur förhoppningsvis.

Privat blev Nilsson och ”Bebben” vänner.

– Vi har försökt att hålla kontakten. Han var så enkel och okomplicerad – en stor människa på något sätt. Jag kommer ihåg första gången jag såg honom. När jag och mina vänner satt på bussen in till Göteborg från Jonsered och han hoppade på vid Sävedalen. Han betalade och satte sig längst fram. Det blev helt tyst och alla bara: ”Det är ”Bebben”! Det är ”Bebben”!”. Sen fick jag förmånen att lära känna honom.

Håkan Mild om ”Bebben”

IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild håller inte heller igen när han ska beskriva hur stor ”Bebben” var i IFK Göteborg.

– Bebben är nog, om man ser till legender inom IFK Göteborg, störst. Det är alltid svårt att värdera människor på det sättet, men han är absolut en av de största.

Mild berättar att IFK Göteborg ska planera hur de hedrar sin avlidne legendar.

– Vi får träffas imorgon bitti och se till att vi gör någonting. Det är klart att det kommer att uppmärksammas, och det blir även något i samband med matchen i helgen.

72-årige Reine Almqvist både spelade med och hade Bertil Johansson som tränare. Han minns ”Bebben” som en fantastisk fotbollsspelare med en unik blick för spelet.

– Sedan var han också helt otrolig på fasta situationer. Jag skulle vilja säga att han var Sveriges första riktigt bra frisparksskytt.

Almqvist minns tillbaka på en match på Ullevi i slutet av 60-talet.

– Vi trodde att vi skulle få straff och menade att vår spelare hade blivit fälld i straffområdet, men domaren lyfter ut den till en frispark. Vi blev såklart upprörda, men då sa han bara, ”bryr er inte, jag slår in den ändå” och det gjorde han ju. Han satte nästan alla frisparkar i närheten av straffområdet.

”Bebben” stöttade Reine Almqvist

1969 vann Reine Almqvist skytteligan när IFK Göteborg vann SM-guld med Bertil Johansson som tränare.

– Han pratade om champagnefotboll. Han ville inte krånglade till det utan ville spela en bra och enkel fotboll och mycket av de han lärde mig har jag själv haft nytta av senare som tränare.

LÄS MER: Här är Bertil ”Bebben” Johanssons liv i bilder

Trots att Bertil Johansson på senare år inte kunde se berättar Almqvist att han ändå hade järnkoll på vad som hände på planen när Blåvitt spelade.

– Vi pratade alltid när jag var på Ullevi, men vi har inte setts sedan tiden då man kunde gå på fotboll. Han är ju en ikon och den kanske störste som klubben någonsin har haft, säger Reine Almqvist.

Glenn Hyséns personliga minne

Blåvittlegendaren Glenn Hysén berättar att hans första personliga minne av ”Bebben” var när han som tonåring hade honom som tränare i moderklubben Warta innan han själv blev värvad till IFK Göteborg.

– Det är kanske inte så många som vet att han tränade Warta. Första träningen vi hade tänkte man "fan va gött nu ska vi få lira lite", men istället fick vi bara springa flera varv runt Rambergsvallen.

Hysén fortsätter:

– Det här känns otroligt tråkigt. Det är en go gubbe som har försvunnit från jorden. Fy fan, har var jättego.

Hysén anser att Bertil Johansson tillsammans med Bengt "Fölet" Berndtsson är de största spelarna någonsin i IFK Göteborg tillsammans med Torbjörn Nilsson.

– ”Bebben” och ”Fölet” är ju de man kan från den gamla tiden och sedan är ju Torbjörn självklar där också.

LÄS MER: Skicka dina hyllningar till ”Bebben” Johansson

Gais och Häcken hyllar

Hela Fotbollsgöteborg är just nu i sorg. BK Häcken skrev i sociala medier.

”Himlen är en ängel rikare. Vila i frid, Bebben.”

Gais hyllade också legendaren.

”Alla respekterar en riktig klubblegend. Efter debuten mot Grönsvart 1955 (1–1) gick ”Bebben” Johansson vidare och vann SM-guld med IFK Göteborg både som spelare och tränare. GAIS beklagar att en av stadens stora lirare har gått ur tiden, vila i frid.”

Även Öis skänkte legendaren en tanke.

”Det är med sorg vi tar emot beskedet att den legendariske IFK Göteborgs-spelaren Bertil "Bebben" Johansson gått bort.

ÖIS Fotboll sänder sina varmaste kondoleanser. Våra tankar är med familjen och de närmaste i denna tunga stund.”

Supporterklubbens ordförande: ”Helt unik”

John Pettersson är ordförande i supporterklubben Änglarna och han säger att ”Bebben” är på en egen nivå när det kommer till storhet hos supportrarna.

– Det går ju nästan inte att sammanfatta eftersom han rör sig på en helt egen nivå i den blåvita historieskrivningen. De flesta som står och sitter på Ullevi i dag har inte sett ”Bebben” spela men som personlighet och ledstjärna för vår förening är han helt unik.

– Jag hoppas att ”Bebben”, en kväll som denna, förstår hur älskad han var. Att hans anhöriga och efterlevande gör det också. Det bästa vi kan skicka med dem i denna stund är att vi är tiotusentals som också sörjer och minns – i alla våra dagar.

Bertil ”Bebben” Johansson blev 86 år gammal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.