Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT, GP
Bild: TT, GP

Mattias Balkander: Jag ska minnas Bebben Johansson i alla mina dar

Om Göteborg är Sveriges fotbollsvagga och huvudstad är Bebben dess absoluta mittpunkt, alltid lika träffsäker, både i repliker och på planen. Saknaden är redan stor, men som Bertil Johansson själv konstaterade, Blåvitt får aldrig dö.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Att få uppdraget att skriva en krönika om Bertil ”Bebben” Johanssons bara minuter efter beskedet om hans bortgång är bland de tuffare jag fått under mina 25 år som fotbollsbevakare i Göteborg.

Hur sammanfattar man en karriär som är så vansinnigt mycket mer än skott, passningar, vinster och förluster? Större än titlar, rekord och miljonövergångar?

LÄS MER: Skicka dina hyllningar till ”Bebben” Johansson

Det må finnas de som har gjort fler matcher och mål för IFK Göteborg, men ingen kommer någonsin bli mer Blåvitt än Bebben. Det håller de båda rekordinnehavarna Mikael Nilsson och Torbjörn Nilsson garanterat med om.

Jag tänker i denna sorgliga stund på alla de gånger jag fick förmånen att slå mig ned på platsen bredvid ”Bebben” på Gamla Ullevis press- och vip-läktare, hur han varje gång fick hjälp av vännen och läktarvärden Donald Niklasson med att landa mjukt i stolen, att hustrun Solveig alltid var med – och hur intensivt IFK-legendaren levde sig in i matcherna med hjälp av Radiosportens webb-sändning.

LÄS MER: Här är Bertil ”Bebben” Johanssons liv i bilder

”Blåvltt får aldrig dö”

Den störste av dem alla missade knappt en match och var alltid tidigt på plats för att slippa trängsel och få möjlighet att insupa atmosfären från de blåvita supportar han älskade att lyssna till.

LÄS MER: Så minns profilerna Bertil ”Bebben” Johansson

Guldhjälten från 1958 berörde, hade alltid ett skämt på lager och nära till både skratt och allvar.

När filmaren Lars Haglund 2010 mötte Bertil Johansson på Hönö för ett samtal om hörnflaggor, livet och Blåvitt funderade ”Bebben” över livets förgänglighet.

”Nu gick min bror bort här i midsomras. Man vet inte, nästa dag är det min tur. Sånt är ju livet, det är bara till att acceptera. Jag går inte och funderar på att jag ska dö i morgon, men så lätt är det att dö, alltså.”

LÄS MER: Bertil ”Bebben” Johansson död

Tankarna följdes av tystnad.

Och ett tillägg.

”Men Blåvitt får aldrig dö”.

Det är en av alla de sanningar fotbollsspelaren från Sävedalen levererade under sina år som älskad fotbollsprofil. En annan är den dansbandet Schytts slog fast redan på 1970-talet.

Vi andra skall minnas Bebben Johansson i alla våra dar.

Samtidigt är en epok till ända. Nyligen tog vi farväl av Öis legendariske anfallare Agne Simonsson, sedan tidigare är Gais störste 50-talslirare Karl-Alfred Jacobsson borta och nu ”Bebben”.

För mig som är några år yngre personifierar trion mycket av det Göteborgsfotbollen stått för i resten av Sverige.

Humor, en och annan klackspark och en jäkla massa mål.