Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bertil ”Bebben” Johansson död

Bertil ”Bebben” Johansson har dött.
En av IFK Göteborgs främsta genom tiderna blev 86 år gammal.
”Han lämnar ett enormt tomrum efter sig och kommer att vara saknad av tusentals blåvita och många fler”, skriver Blåvitt på sin hemsida.

Bertil ”Bebben” Johansson anses vara en av IFK Göteborgs främsta genom tiderna. Hans karriär började i Sävedalens IF 1951 och debuten i de blåvita ränderna kom fyra år senare.

Som 20-åring debuterade han för Blåvitt mot Gais 27 maj 1955 – en legendarisk karriär var då påbörjad. Under sina 13 år i klubben växte han ut till en ikon och en notorisk målskytt.

”Bebben” var en sällsynt bollbegåvning och uppskattad som dribbler, framspelare och playmaker. Vid två tillfällen vann han den allsvenska skytteligan. Första gången var 1957/58 då han gjorde 27 mål – samma säsong vann han sitt enda SM-guld som spelare.

Andra gången han vann skytteligan var 1961, då med 20 fullträffar. Totalt gjorde han 292 mål på 461 matcher för IFK Göteborg.

Parallellt med fotbollsspelandet i IFK Göteborg arbetade han under hela karriären som plåtslagare på Götaverken och klev upp kvart i fem varje morgon.

När jobbet var slut klockan fyra bar det i väg till träning. Tuffast var det i samband med bortamatcher i Stockholm.

”Då kom vi hem med nattåget till centralen klockan sex på morgonen och så fick man åka raka vägen till jobbet”, har ”Bebben” berättat.

LÄS MER: Här är Bertil ”Bebben” Johanssons liv i bilder

Bertil Johansson var mycket nära en plats i det svenska VM-laget 1958, men föll på målsnöret. Totalt gjorde han fyra A-landskamper mellan 1958 och 1963.

Fakta: Bertil ”Bebben” Johansson

Född: I Gamlestaden 22 mars 1935

Matcher för IFK Göteborg: 461 stycken, under vilka han sköt 292 mål

Meriter: Två SM-guld med IFK Göteborg, ett som spelare 1958 och ett som tränare 1969.

Landskamper: Fyra stycken

Övriga klubbar: Sävedalens IF

Kuriosa: Nämns i Schytts IFK-sång ”Heja Blåvitt” från 1976 med textraden ”Vi skall minnas Bebben Johansson i alla våra dar”.

Efter den aktiva karriären sadlade ”Bebben” om och blev tränare. På det tredje försöket, 1969, blev det SM-guld. Därmed blev han den förste att vinna SM-guld för IFK både som spelare och tränare.

"Bebben” blev också föremål för en ikonisk bild när han stod lutad mot en hörnflagga i samband med en match mot Örebro SK på Nya Ullevi i början av 1960-talet.

Den ikoniska bilden där ”Bebben” Johansson lutar sig mot en av Ullevis hörnflaggor. Bild: Alf Weihed
Den ikoniska bilden där ”Bebben” Johansson lutar sig mot en av Ullevis hörnflaggor. Bild: Alf Weihed

Bertil Johanssons kärlek till IFK Göteborg var minst sagt stark. Sedan en lång tid tillbaka var han blind – men missade sällan en match. Allt som oftast satt han på Gamla Ullevi när hans kära Blåvitt spelade matcher.

”Bebben” nämns även i Schytts IFK-sång ”Heja Blåvitt” från 1976 med textraden ”Vi skall minnas Bebben Johansson i alla våra dar”.

När Gamla Ullevi invigdes 2009 fick Bebben uppdraget att placera en hörnflagga precis nedanför IFK-klacken. Ett uppdrag han i efterhand har beskrivit som mycket känslosamt.

LÄS MER: Så minns profilerna Bertil ”Bebben” Johansson

Bertil ”Bebben” Johansson död

Under onsdagen kom beskedet att Bertil ”Bebben” Johansson dött 86 år gammal.

Bertil ”Bebben” Johansson sörjs närmast av hustrun Solveig, barnen Marie och Magnus, samt barnbarn och barnbarns barn.

LÄS MER: Skicka dina hyllningar till ”Bebben” Johansson

Men också av IFK Göteborg.

”Han var också den omtänksamme och givmilde skämtaren. Bertil bjöd alltid på historier som skänkte glädje och skratt till sin omgivning. Lika självklart som det var att bjuda på sig själv har Bertil alltid varit nyfiken och noga med att ställa den intresserade frågan. För att han brydde sig.

Bertil gick bort tidigare idag efter en kort tids sjukhusvistelse. Han lämnar ett enormt tomrum efter sig och kommer att vara saknad av tusentals blåvita och många fler”, skriver klubben på sin hemsida.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.