Roman Abramovitj lämnar ifrån sig kontrollen över Chelsea

Roman Abramovitj lämnar ifrån sig kontrollen över storklubben Chelsea, det meddelar han via klubben på lördagen.
”Jag har alltid tagit beslut med hänsyn till klubbens bästa", skriver oligarken som riskerar personliga sanktioner efter Rysslands invasion av Ukraina.

ANNONS
|

2003 köpte den ryske oligarken Roman Abramovitj den brittiska storklubben Chelsea FC och sedan hans inträde har klubben vunnit i princip allt som går att vinna som klubblag. Klubben är regerande Champions League-mästare på herrsidan och ligger för närvarande trea i Premier League. På damsidan var klubben i CL-final i fjol och där ligger laget på andraplats i ligan.

På lördagen meddelar han att han lämnar ifrån sig klubben. I ett meddelande på Chelseas hemsida skriver han:

"Under mitt nästan 20 år långa ägarskap av Chelsea, har jag alltid sett min roll som förmyndare av klubben, med uppdraget att försäkra att vi kan vara så framgångsrika som möjligt, så väl som bygga för framtiden, medan vi också spelar en positiv roll i vårt samhälle. Jag har alltid tagit beslut med hänsyn till klubbens bästa".

ANNONS

Uppges stå Putin nära – riskerar sanktioner

Efter den ryska invasionen av Ukraina tidigare i veckan riskerar Abramovitj personliga sanktioner. Den ryska invasionen av Ukraina har lett till att EU, USA och Storbritannien infört riktade sanktioner mot oligarker i presidenten Vladimir Putins innersta krets, genom att frysa tillgångar och förbjuda dem från att resa in i väst. Roman Abramovitj är ännu inte drabbad av sanktioner men han står enligt flera medier nära den av omvärlden hårt kritiserade ryske presidenten Vladimir Putin och det brittiska inrikesdepartementet identifierade 2019 kopplingar mellan honom och den ryska staten.

Om 55-årige Abramovitjs, som tjänat sina miljarder inom oljeindustrin, agerande hänger ihop med risken för sanktioner efter den ryska invasionen eller inte framgår inte i meddelandet på Chelseas hemsida. Ingen konkret anledningen till beslutet anges.

Han skriver i meddelandet att han lämnar över förvaltarskapet för klubben till förvaltarna av klubbens välgörenhetsstiftelse.

"Jag tror att de för tillfället är i bäst position att se efter klubbens, spelarnas, personalens och supportrarnas intressen".

LÄS MER:Tungviktsvärldsmästaren som slåss för sitt Kiev

LÄS MER:Sverige kommer inte spela mot Ryssland i VM-playoff

LÄS MER:Rysk skidilska: "Är idrottare – inte soldater"

ANNONS